Kooktips van Marley Spoon: omgaan met een mes

Wil jij net wat behendiger worden in de keuken? Dat komt helemaal goed met onze kooktips. Vandaag leren we je alles over hoe jij kunt snijden als een chef, en wat voor een mes je nodig hebt!

Door: Marley Spoon / 05/27/2020

Het juiste mes

Er zijn verschillende tips om net wat beter, sneller en veiliger te snijden. Het begint allemaal met het juiste mes. Schaf een goed koksmes aan dat comfortabel in je hand ligt. Onze chefs bevelen een mes van 20cm lang en 3,8cm breed aan. Vervolgens is het belangrijk dat je jouw mes regelmatig slijpt zodat het niet bot wordt. Je kunt dit eenmalig door een ervaren slijper laten doen (bijvoorbeeld in een speciaalzaak) , en vervolgens zelf bijwerken met een messenslijper.

Tips voor het juiste mes

Goede houvast

In plaats van het mes bij het handvast vast te pakken, is het beter om het metaal van het mes tussen je wijsvinger en duim vast te houden. De rest van ja hand vouwt zich dan om het handvat heen. Op deze manier heb je meer controle over het mes, en dus ook minder kans op ongelukken.

Houd je mes tussen duim en wijsvinger vast Demonstratie van goede greep op mes

Safety first!

We hebben allemaal wel eens in onze vingers gesneden tijdens het koken - ook onze chefs! Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je vingers in de juiste positie te houden. Als jij met je vrije hand (waarmee je het mes niet vasthoudt)rt kl als een sooauw je ingredi├źnten vasthoudt tijdens het snijden, kan er niets fout gaan. Je knokkels begeleiden ondertussen het mes.

Houd je hand als een soort klauw op de snijplank Laat je knokkels het mes begeleiden

Wil je meer kooktips van ons? Op onze blog lees je meer over bijvoorbeeld verschillende kooktechnieken die je kunt gebruiken of hoe je zure smaken kunt gebruiken in een gerecht.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.