Kooktips van Marley Spoon: kooktechnieken

Wil jij net wat behendiger worden in de keuken? Wij geven maar al te graag kooktips! In deze blogpost leer je over verschillende kooktechnieken die net iets verder gaan dan bakken of grillen.

Door: Marley Spoon / 04/28/2020

Karamelliseren

Karamelliseren doe je met suiker: eigenlijk is het niets meer dan het omzetten van suiker in karamel. Maar behalve voor toetjes, kun je deze techniek ook gebruiken voor de bereiding van groenten. Ui en witlof lenen zich hier goed voor, en het geeft de groente een lekker zoete smaak. Om te karamelliseren, warm je suiker op in een pannetje met vocht. Dat kan water zijn, maar ook bijvoorbeeld room of fruitsap.

Zo karamelliseer je witlof (of een andere groente): - Verhit je boter in een pan - Voeg daarna de suiker toe - Wacht tot de suiker begint op te lossen, en voeg dan de witlof toe. - Zet het vuur iets hoger, en wacht tot de suiker helemaal gekaramelliseerd is, en de witlof bruine randjes heeft.

Gekaramelliseerde spruitjes

Pocheren

We kennen natuurlijk allemaal het overheerlijke brunchrecept 'eggs benedict'. Maar hoe maak je eigenlijk zo'n mooi gepocheerd eitje? Deze techniek vereist concentratie, timing en behendigheid! Want een perfect gepocheerd ei, dat krijg je niet zomaar. Zo pocheer je een ei:

  • Azijn doet de truc: als je een scheut azijn aan het kookwater toevoegt, stolt het eiwit sneller.
  • Maak met een lepel een draaikol in de pan met kokend water. Nu wordt timing belangrijk...
  • Breek een ei en laat het langzaam in het midden van de draaikolk zakken. Je zult zien het het eiwit langzaam om de dooier heen stolt. Klaar is kees!

Een ei pocheren

Au bain-marie

Voor de techniek au bain-marie laat je een kom (met daarin het ingrediënt) zakken in een warm of koud waterbad, om zo de tempratuur the laten stijgen of dalen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om ingrediënten op te warmen tot tegen het kookpunt, zonder deze te laten koken of aanbakken. Bovendien is het een handige methode om chocolade te smelten, of voor het warm houden van al bereidde ingrediënten. Zo verhit of smelt je ingredienten au bain-marie:

  • Vul een pan met een laaag water, en breng het aan de kook
  • Plaats een schaal (metaal of ander vuurvast materiaal) in de pan met water. Let op: de kom mag het water niet raken!
  • De stoom van het kokend water zal de tempratuur geleidelijk laten stijgen.

Chocolade au bain marie smelten

Wil je meer kooktips van Marley Spoon? Hier lees je over hoe je ingrediënten het beste kunt bewaren!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.