Korianderzaadsiroop (voor beide recepten)
Je maakt de korianderzaadsiroop eerst. Maak ‘m ruim van tevoren want hij moet volledig afkoelen.
Benodigdheden:
- 1el korianderzaad
- 100g suiker
- 100g water
- vijzel
Instructies:
- Maal het korianderzaad grof in de vijzel, tot het begint te geuren
- Doe het korianderzaad met de suiker en het water in een steelpan en zet de pan op middelhoog vuur
- Verwarm tot de suiker opgelost is en het mengsel bijna kookt, neem de pan van het vuur en laat de siroop helemaal afkoelen
- Schenk de siroop door een fijnmazige zeef
Tip: maak de siroop een avond van tevoren en laat het korianderzaad een nacht trekken voor een sterkere siroop.
Zomerse bellini van watermeloen, champagne, koriandersiroop en limoen
Nodig voor één karaf
- ½ watermeloen
- 2-3el korianderzaadsiroop
- 1 fles (75cl) mousserende wijn (champagne, cava, prosecco), of alcoholvrije mousserende wijn
- 2 limoenen
- veel ijsblokjes
- blender of staafmixer
- 1 karaf
Instructies:
- Zet de karaf in de koelkast
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de watermeloen en doe in een blender (of een pan als je een staafmixer gebruikt)
- Pureer de watermeloen en schenk het sap door een fijnmazige zeef. Druk er met een lepel zo veel mogelijk sap doorheen. Schep eventueel aanwezig schuim van het sap.
- Snijd de limoenen in dunne schijfjes
- Vul de karaf voor de helft met ijsblokjes. Schenk het watermeloensap erbij en voeg de helft van de limoenschijfjes toe
- Schenk de mousserende wijn erbij en roer voorzichtig door. Voeg 2-3el korianderzaadsiroop toe, tot je de cocktail zoet genoeg vindt
- Serveer de karaf met kleine glaasjes en de rest van de limoenschrijfjes
Tip: kneus wat muntblaadjes in een vijzel en voeg ze vlak voor het serveren toe aan de cocktail.
Witbiercocktail met gegrild citrusfruit en korianderzaadsiroop
Nodig voor één pitcher:
- 3 citroenen
- 2 limoenen
- 3 sinaasappels
- 2 grapefruits
- 3-4el korianderaadsiroop
- veel ijsblokjes
- 2-3 flesjes witbier (0,33cl per fles) naar keuze, of alcoholvrij witbier
- 1 grote kan of pitcher
Instructies:
- Zet de pitcher in de koelkast
- Snijd het fruit doormidden en verhit een grilpan op hoog vuur (of steek de barbecue aan)
- Rooster het fruit ca. 3min op het snijvlak, tot ze diepe grilstrepen hebben.
- Laat een beetje afkoelen, pers het fruit uit en bewaar een paar uitgeperste vruchten voor de garnering
- Vul de pitcher voor 1/3e met ijsblokjes. Voeg wat uitgeperste citrushelften toe en schenk het sap erbij
- Vul aan met het bier en roer er 3-4el korianderzaadsiroop door, tot je de cocktail zoet genoeg vindt
- Serveer de pitcher met kleine glaasjes
Tip: je kunt variëren met de hoeveelheden citrusfruit. Gebruik meer citroenen en limoenen voor een zuurdere smaak, meer sinaasappels voor een zoete cocktail en meer grapefruit als je van bitter houdt.