Verander je restjes in zomerse ijsjes

Restjes zijn irritant. Ze zitten in je koelkast, je voorraadkast en je hoofd. Weggooien zorgt voor schuldgevoel, maar na je honderdste bananenbrood van zwarte bananen heb je het ook wel weer gezien. En die groentesoep van restjes smaakt ook niet zo in de zomerse hitte. Gelukkig is er nog een andere optie: ijsjes! Je kunt er veel meer restjes in kwijt dan je denkt; zelfs wat stiekeme groenten voor de kinderen (of stiekeme alcohol voor de grote mensen).

Door: Irene / 06/28/2022

Gooi alles in de blender voor eindeloze variatie

Zomerse ijsjes De makkelijkste manier om zelf ijsjes te maken, is alles in de blender gooien, pureren en dan in je ijsjesmaker schenken. Gebruik restjes (overrijp) fruit en voeg stiekem wat van die slappe groenten uit het hoekje van je groentela toe. Denk komkommer, wortel, bleekselderij - in principe alles dat je ook in een smoothie zou gooien. Voeg je restjes sap, of melk(vervanger) toe, of die twee laatste scheppen kwark waar je net niks mee kan. Zelfs een restje havermoutvlokken doet het goed. Pureer, bevries en geniet.

Voeg verse kruiden toe voor exra smaak

Verlepte verse kruiden zijn nogal vervelend. Je kocht aanvankelijk een voordeelverpakking, want dat is goedkoper en het gaat toch wel op. Maar nu liggen ze je aan te staren vanuit de koelkast, als een verlept bosje verwijt. En laten we het maar helemaal niet hebben over dat rimpelige stuk gember op de fruitschaal... Gelukkig doen verse kruiden en gember het uitstekend als smaakmaker in je ijsjes. Wat dacht je van aarbeienijsjes met basilicum? Of watermeloenijsjes met munt? En dat stukje gember is een smakelijke toevoeging aan een fris citrusvruchtenijsje. Komt alles toch nog goed.

Restjes chocoladepasta en pindakaas als basis voor roomijsjes

Dat laatste restje chocopasta of pindakaas in de pot is een doorn in het oog. Zo zonde! Je kunt er echter doodeenvoudig heerlijke roomijsjes mee maken. Schenk wat warme room, (plantaardige) melk, of kokosmelk in de pot, goed schudden en klaar is je basis. Voeg nu alles toe wat je maar lekker lijkt: banaan, bosbessen, de laatste oude koekjes uit het pak en misschien een snufje kaneel of speculaaskruiden. Schud nog een keer en verdeel het mengsel over je ijsjesmaker. Even invriezen en klaar zijn je no-waste roomijsjes.

Maak ook ijsjes voor grote mensen

Volwassenen houden ook van ijsjes, dus vergeet hen niet. Gooi het restje oude koffie of thee uit de pot niet weg, maar gebruik het als basis voor je grotemensenijsjes. Meng je koffie met melk voor koffie-verkeerdijsjes en gebruik thee in plaats van water of siroop voor je fruitige waterijsjes. Heb je een restje sterke drank over van een feestje? Een scheutje amaretto doet het goed in je koffie-verkeerdijsjes en rum of sangria geven je fruitijsjes - en jou - een extra dosis vakantiegevoel.

Wat als je geen ijsjesmaker hebt?

Aangezien het idee van dit hele ijsjesmaken is dat je niets verspild, is het niet echt wenselijk om een nieuwe ijsjesmaker aan te schaffen. Mocht je er geen hebben, dan is er echter geen nood aan de man: je kunt zonder al te veel moeite zelf iets bouwen, met spullen die je waarschijnlijk nog hebt liggen. Als stokjes kun je de satéprikkers van je laatste barbecue gebruiken, of de houten stokjes van gekochte ijsjes hergebruiken. Metalen of papieren rietjes werken ook prima.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.