Wil je met Pasen een creatieve blikvanger op tafel zetten? Dan zit je met deze kleurrijke paaseieren beslist goed. Je kleurt ze met rode biet en kool: een bezoekje aan de hobbywinkel kan je dus overslaan! Bovendien kun je deze kunstwerkjes gewoon pellen en opeten, net zoals een normaal hardgekookt eitje. Over ‘het oog wilt ook wat’ gesproken…
Schil de rode biet met een dunschiller en snijd in kleine stukjes.
Doe het water in de kookpan en breng aan de kook. Voeg de azijn en rode biet toe, doe de deksel op de pan en laat ongeveer 25-30 minuten sudderen.
Giet de rode biet af en houd het water apart - dit heb je nodig om de eitjes te kleuren. Laat het gekleurde water afkoelen tot op kamertemperatuur.
De stukjes rode biet heb je voor de eitjes niet meer nodig, maar kan je nog wel gebruiken in bijvoorbeeld een salade.
Tijd om de eitjes te kleuren! Giet het bietenwater in een kom en leg de eitjes er voorzichtig in. Je kan ze er 5 minuten tot 24u in laten liggen - de vuistregel is: hoe langer, hoe intenser het eindresultaat. Ongeveer 40 minuten is optimaal, maar je kan ook elk eitje een andere ‘kleurtijd’ geven. Zo hebben ze elk een andere kleurtoon.
Haal de eitjes uit de kommetjes en laat ze drogen in het eikarton (je kan dit ook op een aantal vellen keukenpapier doen)
Snijd de rode kool in grove stukken en doe ze met het water in een kookpan. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens op een laag pitje en laat het ongeveer 60 minuten sudderen.
Giet de rode kool af en houd het water apart - dit heb je nodig om de eitjes te kleuren. De rode kool heb je voor de eitjes niet meer nodig, maar kan je nog wel gebruiken in bijvoorbeeld een soep.
Laat het gekleurde water afkoelen tot op kamertemperatuur en meng er vervolgens de azijn door. Je zal merken dat het water een rode kleur heeft, maar geen paniek: de eitjes zullen uiteindelijk toch blauw gekleurd zijn!
Nu is het tijd om de eitjes te kleuren! Giet het gekleurde water in een kom en leg de eitjes er voorzichtig in. Je kan ze er 5 minuten tot 24u in laten liggen - de vuistregel is: hoe langer, hoe donkerder het eindresultaat. Ongeveer 40 minuten is optimaal, maar je kan ook elk eitje een andere ‘kleurtijd’ geven. Zo hebben ze elk een andere kleurtoon.
Vrolijk Pasen!
Hier vind je 4 onweerstaanbare paasrecepten waarvoor zelfs de paashaas smelt!