Tips tegen food waste: zo houd je groente langer vers

Niemand vindt het leuk om eten weg te gooien, maar toch is voedselverspilling een groot probleem in onze maatschappij. Gelukkig kun je er met een paar simpele tips voor zorgen dat groeten en fruit langer vers blijft in plaats van het weg te gooien, of zelfs opnieuw laten groeien (en leuke hobby voor thuis!).

Door: Marley Spoon / 04/30/2020

Koelkast of niet?

Het is belangrijk om te weten welke soorten groente en fruit er wel of niet in de koelkast horen. Veel mensen bewaren avocado's bijvoorbeeld gekoeld, terwijl ze daardoor juist sneller bruin worden. Ook tomaten smaken veel beter wanneer je deze buiten de koelkast bewaart! Voorgesneden groenten, bewaar je juist wel in de koelkast. Een simpele regel om dit te onthouden: alleen als iets in de supermarkt ook in het koelvak ligt, hoort het in de koelkast. Wel kun je voor fruit kan het leven een paar dagen verlengen door het in de koelkast te leggen wanneer het bijna (over)rijp is.

Avocados

Handige trucjes

Maar waar je groente of fruit ook bewaart, natuurlijk wordt het op een gegeven moment slecht. Gelukkig zijn er trucjes waarmee je dit proces net iets langzamer kunt laten gaan. Wortelgroenten en bijvoorbeeld selderij kun je vers houden door ze te snijden en in een pot of bakje met water in de koelkast te bewaren. Ook als ze niet meer zo knapperig zijn, zijn ze hierna weer vers en crunchy. Om bananen minder snel bruin te laten worden, kun je een stukje plastic- of aluminiumfolie om het steeltje wikkelen. Je zult zien dat het werkt, net magie! Tot slot geven we je graag als tip mee om champignons in een stuk (kranten)papier te wikkelen voordat je ze in de koelkast legt. Zo blijven ze langer goed! Meer van dit soort tips, lees je in deze blogpost over kitchen hacks.

Banaan met een stukje aluminiumfolie om het steeltje

Groente opnieuw groeien

Wist je dat je veel groenten opnieuw kun laten groeien? En dat is makkelijker dan je misschien denkt. Iedere soort groente waar nog worteltjes aanzitten, of waarvan een 'kontje' achterblijft kun je opnieuw laten groeien. Denk aan sla, lente-ui, prei en wortels: je kunt ze oneidig opnieuw tot leven wekken. Alles wat je nodig hebt is water, eventueel wat potgrond en geduld! Een complete uitleg lees je in deze blog post.

Groenten opnieuw laten groeien

Hopelijk helpen deze tips jouw minder groente weg te gooien. Bij Marley Spoon staat het in ieder geval op nummer één om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Daarom worden al onze ingrediënten in precies de juiste hoeveelheid verpakt. Meer over onze verpakkingen lees je hier.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.