Waarom we plastic verpakkingen gebruiken in jouw maaltijdbox

Elk jaar begint met goede voornemens. Het verminderen van voedselverspilling en duurzamer omgaan met onze verpakkingen staan bij Marley Spoon hoog in het vaandel. Maar hoezo kom je dan veel plastic tegen in je maaltijdbox?

Door: Lisa / 01/06/2020

Om een recept te kunnen maken koopt het inkoopteam van Marley Spoon dagelijks allerlei verse producten voor jou in. Deze producten worden vaak verpakt in plastic materiaal. In je maaltijdbox kan je producten tegen komen zoals sla verpakt in plastic, diverse pastagerechten verpakt in plastic en ook verschillende zuivelproducten zijn verpakt in plastic.

Een goed voornemen van Marley Spoon is om in het nieuwe jaar anders om te gaan met het gebruik van plastic in onze maaltijdbox. Wij proberen zoveel mogelijk producten in papier te verpakken zoals onze biologische eieren en onze aardappelen vers van het land. Echter voor de voedselveiligheid en voor de houdbaarheid van het product is plastic nodig. Zonder plastic zou heel veel voedsel niet veilig zijn om te eten en zou het ook snel bederven waardoor we weer veel voedselverspilling creëren op de wereld.

Plastic verpakkingen Marley Spoon

Plastic kan daarom een goed materiaal zijn, alleen het is wel belangrijk dat we er op een duurzame manier mee omgaan. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Waar het namelijk om gaat zijn de volgende vier stappen:

1. Reduce

We proberen continue manieren te vinden om de hoeveelheid van onze plastic verpakking te verminderen. Zo hebben wij bijvoorbeeld in samenwerking met onze kruidenleverancier Van Vught de plastic verpakking voor kruiden verlaagd van 14 gram naar 3 gram. De verpakking is kleiner en minder dik geworden waardoor dit mogelijk was. De kwaliteit van onze verse kruiden is hier niet op achteruit gegaan.

2. Reuse

Dit gaat over hergebruik van plastic verpakkingen. Gerecyclede voedselverpakkingen zijn vanwege de voedselveiligheid niet geschikt voor hergebruik als voedselverpakking. Daarom is voor veruit de meeste voedselproducten verpakking gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen zoals duurzame energie de beste optie.

3. Recycle

In het design van onze verpakkingen houden we er rekening mee dat je plastic verpakking gemakkelijk kan recyclen. Daarnaast vragen wij aan jou het papier en plastic van je Marley Spoon box te scheiden en in te leveren bij de juiste recycle punten. Als afval goed gescheiden wordt en bij de juiste inzamelpunten terecht komt dan kan hier weer een nieuw product van gemaakt worden.

4. Renew

Dit gaat over het gebruiken van ‘renewable sources’. In onze leveranciersselectie beoordelen wij of leveranciers werken met duurzame energie om de producten te maken. We stimuleren dit en zijn erg betrokken bij verbeterconcepten.

Door dus voornamelijk het plastic gebruik te verminderen, plastic te scheiden en bij de juiste punten in te zamelen en producten te maken met hulp van duurzame energiebronnen kunnen wij in het nieuwe jaar anders om gaan met plastic. Er is daarmee een toekomst voor plastic als we kunnen samenwerken om de waardecirkel te sluiten en zo min mogelijk grondstoffen te verspillen.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.