Heb jij na het koken nog een beetje sla over? Je kunt deze makkelijk nieuw leven geven: groenten zoals wortels (de naam zegt het al), uien, prei, en kroppen sla kan je eindeloos opnieuw laten groeien. Het enige wat je nodig hebt, is aarde, water en… een beetje geduld. Wij probeerden het alvast uit met venkel, sla, en lenteui. Want weggooien is zonde!
Stap 1: bewaar de restjes
Laat na het snijden van de bladen of het vruchtvlees, ongeveer 5 cm van het uiteinde van de groente over. Bij sla is dit het harde stukje van de krop, bij lenteui het witte stukje waar vaak al kleine worteltjes aan zitten. Van venkel snij je to ongeveer 4 centimeter vanaf de onderkant af.
Stap 2: zet ze in water
Tijd voor de volgende stap. Zet het restje groentje in een glaasje of bakje met water, op een goed lichte plek, maar niet in direct zonlicht. En wacthen maar! Een lenteui kan in 5 tot 10 dagen al flink gegroeid zijn. Bij een krop sla kan dit een paar weken duren! Bij venkel zie je na ongeveer een week nieuwe scheuten.
Stap 3: overpotten
Wanneer je groente groeit, is het tijd op over te potten. Sla moet binnen een paar weken in de grond gezet worden. Lenteui na een dag of 10. En venkel kan overgepot worden wanneer het weer nieuwe wortels heeft gegroeid.
Zin om aan de slag te gaan? Kijk op ons wekelijks wisselende menu, kies een heerlijk gerecht uit, en plant de restjes groente die je overhoudt na het koken!
Op zoek naar meer tips voor de lenteschoonmaak? Hier lees je hoe je je keukenkastjes weer op orde krijgt!