Gezond eten: jong geleerd, oud gedaan!

Je bent wat je eet! Of beter gezegd: wat je ouders eten. Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat de eetgewoontes binnen een gezin kunnen bepalen of een kind later gezond blijft eten. Hier lees je wat je als ouder kunt doen om een positieve invloed uit te oefenen!

Gezond eten: jong geleerd, oud gedaan!

May 17, 2019

Je bent wat je eet! Of beter gezegd: wat je ouders eten. Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat de eetgewoontes binnen een gezin kunnen bepalen of een kind later gezond blijft eten. Hier lees je wat je als ouder kunt doen om een positieve invloed uit te oefenen!

DNY Photography Lifestyle Eating 01 (1)

Ieder gezin heeft zijn eigen gewoontes: frietjes op vrijdag avond, een toetje na het eten, altijd je bord leeg moeten eten, iedere dag minstens twee stuks fruit. Dit soort eetgewoontes hebben meer invloed op je eetgedrag op latere leeftijd dan je misschien denkt. Uit onderzoek van het Voedingscentrum (Factsheet: Invloed van opvoeding
op eetgedrag van kinderen), komen drie factoren naar boven die in het bijzonder een positieve invloed hebben op het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes bij kinderen.

Samen aan tafel

Nummer één: routines! Samen een zelfgemaakte maaltijd eten als gezin, is een bijzonder gezonde routine: “Kinderen en adolescenten die drie keer of vaker per week samen met het gezin eten, hebben een grotere kans op gezondere eetpatronen en een normaal gewicht dan kinderen en adolescenten die minder dan drie maaltijden met het gezin samen eten. Samen aan tafel eten blijkt bovendien positief te zijn voor de algehele ontwikkeling van het kind zoals de taalontwikkeling, de algehele gezondheid, en het hangt samen met een kleinere kans op bepaald risicogedrag zoals alcoholmisbruik.” Wie had ooit gedacht dat samen eten zó belangrijk is?

Helpen in keuken

Ook kan het volgens het Voedingscentrum zeker geen kwaad om je kinderen een handje te laten helpen in de keuken: “Door als gezin samen een zelfgemaakte maaltijd te eten, en kinderen bovendien te betrekken bij het koken, worden goede eetgewoontes bevorderd.” Dit idee ondersteunen wij bij Marley Spoon helemaal. Zo lieten wij dit jaar de kleinste Marley Spooners hun eigen recepten insturen, waarvan de 4 winnende recepten op ons menu stonden in april. De combinaties waren bijzonder verrassend en origineel. Dat kinderen niet van groente houden, gaat voor deze chefs zeker niet op! Voor de kinderen die daar nog wel moeite mee hebben, hebben wij wekelijks kindvriendelijke recepten op het menu.

Maar ook als je kind geen geboren chef is, hoeft helpen in de keuken niet moeilijk te zien. Marley Spoon recepten worden in zes simpele stappen uitgelegd, waardoor het makkelijk is ze samen door te nemen en kleine taakjes als groente snijden (pas op de vingers! ), kruiden toevoegen of voorproeven makkelijk te verdelen. Lees hier bijvoorbeeld het interview met onze collega Nancy, waar ze vertelt over de eetgewoontes van haar gezin.

Hoe doe je dat?

Toch is dagelijks samen koken en eten met het hele gezin misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Wij helpen graag door het inkopen een stuk makkelijker te maken, en je te inspireren met 20 verschillende recepten per week. In de maaltijdbox van Marley Spoon, krijg je de recepten en ingrediënten voor een familiediner aan huis bezorgd. Hoe vaak per week dat is, bepaal jij zelf. Heb je een groot gezin? Geen probleem. Van alle recepten bestel je zoveel porties als je nodig hebt. Zo hoef je in ieder geval geen tijd te verspillen in de supermarkt, en hou je meer tijd over om samen te koken en gezellig aan tafel te zitten.

Ben jij tijdens het lezen van deze tips benieuwd geworden naar wat gezond eten precies inhoudt, en hoe wij dit aanpakken bij Marley Spoon? Lees dan het interview met onze voedingsspecialist Christine!

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts