Zo laat je zelfs de meest dwarse kleuter van groente houden

Gaat jouw kind ook door de lust-ik-niet fase? Wij bieden hulp! Op deze manieren krijg je jouw kleine spruit aan de groente.

Door: Eva / 02/21/2019

Het kan een echte crime zijn om kinderen groente te laten eten. Alles wat er ook maar een beetje gezond of groen uitziet, blijft op het bord liggen. Maar jij als liefhebbende ouder, wil natuurlijk dat je kleine spruit genoeg gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Wij verzamelden een aantal tips, waarmee jij je koter toch aan de benodigde groente krijgt.

Verstop het!

De beste truc is zorgen dat je kind niet eens doorheeft dat hij groente eet. Wat dacht je van frietjes van zoete aardappel, pizza met een bloemkoolbodem, worteltaart, groenteburgers of spinazie pannenkoeken? De vorm ziet er lekker uit, en de inhoud is gezond. Fake it ‘till you make it!

Probeer bijvoorbeeld onze feta-bietenburger met wortelfriet, of deze lekkere zoete aardappel frietjes.

Teamwork

Laat je kind meehelpen bij het bedenken en koken van een gerecht. Want meer betrokkenheid bij de bereiding, betekent meer nieuwsgierigheid naar het eindresultaat. Bovendien leert hij of zij hierbij ook iets waardevols voor later: een heerlijke maaltijd koken!

Varieer

Wanneer je kind standaard sla en wortels weigert, wees dan creatief! Zoek bijvoorbeeld op de markt eens naar meer bijzondere groente. Wie weet lust je kind best bietjes, zoete aardappel, of pompoen. Of probeer iets wat hij nog nooit eerder gezien heeft, zoals bloemkoolpuree of hummus.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pasta met pompoensaus?

Het oog wil ook wat

Veel kleuren op het bord, leuke vormpjes en gezichtjes: het aantrekkelijk serveren van groenten werkt echt. Wanneer je een moeilijke eter in huis hebt, denk dan dus na over hoe het eten er leuker uit kan zien. Een smiley van erwtjes en worteltjes, of een vulkaan van stampot met jus heb je zo voor elkaar. Ook een plaatje van een superheld op het bord of leuke sticker op een appel kan al helpen.

Verspreid het over de dag

Wacht niet tot het avondeten met het geven van groente en fruit. Een appel met kaneel is een leuk tussendoortje, plakjes komkommer zijn lekker op de boterham met kaas, en een smoothie is perfect als ontbijt. Ook cherrytomaatjes zijn bijvoorbeeld een goede snack voor na school.

‘Iewl, stukjes’

Als er en ding is wat kinderen haten, zijn het wel stukjes in hun eten. Je kind eet waarschijnlijk sneller zijn bord leeg wanneer je groente pureert. En als je verschillende kleuren groenten pureert, ziet dat er ook nog eens leuk uit. Ook kun je zo bijvoorbeeld courgette en wortels makkelijk verstoppen in de pastasaus.

Om alvast een handje te helpen, hebben wij een speciale categorie in ons menu voor kindvriendelijke recepten!

Wil je weten wat er nog meer op het menu staat? Je leest het hier.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.