Het is heet! Buiten stijgen de tempraturen tot ver bovend de 30 graden. De ideale omstandigheden voor micro-organismen in jouw keuken die zich bijzonder goed vermenigvuldigen in hitte en met hoge luchtvochtigheid. En dat kan gevaarlijk zijn: in zuivelproducten, rauw vlees of vis en in eten dat rauwe eieren bevat, kunnen bij onvoldoende koeling ziekteverwekkers groeien.
Bij fruit, zuivelproducten, brood en gebak wordt de houdbaarheid aanzienlijk verkort door de hitte, waardoor je vaker dingen weg moet gooien. Zelfs droge voedingsmiddelen zoals pasta, havermout of bloem zijn gevoelig voor warmte en hebben de neiging om te ontkiemen en schimmels te vormen bij temperaturen boven 20 graden. Onze tip is om toch altijd je zintuigen te gebruien voordat je iets in de prullenbak dumpt: smaak, geur en kleur zijn nog altijd de beste middelen om te testen of iets nog vers genoeg is.
Koop klein in
Wanneer je nog geen Marley Spoon bestelt, zal je vaker naar de supermarkt moeten! Bij hoge temperaturen wordt het afgeraden om boodschappen voor de hele week te doen. Beter kun je klein inkopen en een aantal keer per week naar de supermarkt gaan. Zo worden je boodschappen sneller opgegeten en bederft er geen eten door de warmte. De koelkast beschermt hier namelijk niet altijd tegen: hoe voller de koelkast en vriezer, hoe hoger de temperatuur daar binnen. Plan daarom je aankopen en zorg dat de koelkast niet te vol zit!
Pas op voor onweerslucht
Voedsel is bijzonder gevoelig voor warme onweerslucht. Daarom bewaar je groente en fruit die normaal niet in de koelkast hoeven, toch het best koud. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine en courgettes hoeven normaal gezien niet in de koelkast, maar als de temperatuur stijgt, kun je ze beter in het groentecompartiment bewaren en binnen 3 tot 4 dagen consumeren. Hetzelfde geldt voor bananen, meloenen, mango’s, sinaasappels, appels en citrusvruchten.
Ook kan je brood en gebak voor een korte tijd in de koelkast bewaren wanneer het buiten vochtig en warm is. Hier worden ze beschermd tegen schimmel, maar worden ze ook sneller oud en verliezen ze hun smaak. Ook gaat brood langer mee als je het als een heel brood koopt. Gesneden brood biedt meer ruimte voor schimmel om zich sneller te verspreiden.
Wordt melk sneller zuur met warm weer?
Last but not least, het antwoord op deze oude boerenregel: Ja! Maar alleen als het direct wordt blootgesteld aan vochtige en warme lucht. Je bewaart melk, room, kwark of yoghurt het beste in het middelste koelvak.