Ontmoet onze Culinair Projectcoördinator Lena Henke

Bij Marley Spoon willen we je elke dag verrassen met verse ingrediënten, inspirerende recepten en heerlijke gerechten. Maar wie zijn de culinaire masterminds die jullie smaakpapillen wekelijks met 30 recepten verwennen? In deze blogpost kom je hierover meer te weten door de ogen van Culinair Projectcoördinator Lena Henke.

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 01/08/2021

Lena culinary

Hi Lena, wat houdt jouw job als Culinair Projectcoördinator precies in?

Ik maak al een tijdje deel uit van het Culinary Team. Een paar jaar geleden begon ik als Culinair Assistent en hielp ik bij de ontwikkeling van recepten. Sinds kort ben ik als Culinair Projectcoördinator de contactpersoon tussen ons team en het Intelligence Team. Telkens als klanten feedback geven over onze gerechten, houdt het Intelligence Team dit nauwkeurig bij. En van die feedback kunnen wij weer een hoop leren bij de ontwikkeling van nieuwe recepten.

Wat maakt het Culinary Team voor jou zo uniek?

We zijn een gezellige bende van 28 mensen, maar toch is het fijn om te weten dat iedereen iets te zeggen heeft. De samenwerking in ons team loopt vrijwel altijd vlot en alle recepten worden getest, geproefd en verfijnd in de testkeuken. Bovendien koken we niet alleen omdat we daar goed in zijn. We verwennen elkaar ook graag met onze eigen creaties, en stiekem zit er in elk van ons wat gezonde competitiedrang. Zo organiseren we wekelijks een “Great Culinary Bake Off”: een wedstrijd waarin iedereen zijn beste beentje voorzet om de lekkerste dingen te bakken. Van broodjes tot muffins of bombastische cakes: vrijwel elke categorie is al eens de revue gepasseerd! We beoordelen dan elkaars creaties, en dat geeft ons opnieuw heel wat inspiratie voor het samenstellen van onze wekelijkse menu’s.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Om mijn job als Culinair Projectcoördinator goed uit te voeren, hoef ik op culinair vlak niet per se continu geïnspireerd te zijn. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik het internet nog steeds afstruin naar lekkere recepten. Mijn favoriete inspiratiebron is “Men with the pot”: een watertandend Instagram account waarbij je de onweerstaanbare gerechten haast kan proeven wanneer je een foto ziet. De sfeer bij hun gerechten heerst boven ingewikkelde keukentechnieken, en dat is ook voor mij de definitie van koken. Ik houd niet echt van culinair perfectionisme, je zal me eerder bij kaarslicht in een stoofpotje zien roeren dan mijn hoofd te breken over de juiste gaartemperatuur van een stuk vlees.

Wat zijn jouw keukentips voor een unieke smaaksensatie?

Ik hanteer altijd een soort van omgekeerde suiker-zout regel: voeg een snuifje zout toe als je iets zoet bakt, en voeg een snuifje suiker toe als je een zout gerecht kookt. Het klinkt als zo’n simpele regel, maar dit geeft het resultaat net dat tikkeltje extra. En bovendien: ga helemaal los met kruiden! Een klassieke Italiaanse tomatensaus met basilicum vind ik best lekker, maar toch niet zo avontuurlijk. Daarom blijf ik voortdurend nieuwe smaakcombinaties uitproberen en denk ik: “Wat als ik er een beetje frisse citroenschil of Midden-Oosterse kruiden aan toevoeg?” Zo kan je het basisgerecht nog steeds herkennen, maar verras je jezelf keer op keer met een vernieuwende twist.

Hoe groeide je passie voor eten doorde jaren heen?

Van kinds af aan gaf mijn oma mij een gouden culinaire tip mee: probeer alles, zelfs als het op het eerste zicht niet lekker lijkt. Dit zit nog steeds in mijn achterhoofd, en maakt me overal waar ik kom nieuwsgierig om verrassende smaken en gerechten te ontdekken.

Heb je een favoriet eetplekje?

Ik heb een half jaar in Hanoi gewoond, en dat was zo’n heerlijke culinaire safari op zich. In Vietnam is het niet de gewoonte om naar een restaurant te gaan, maar eet je simpelweg bij kraampjes op mini plastic stoeltjes. Telkens als mijn vrienden en ik een paar biertjes op hadden, gingen we meteen naar de foodmarkt om er te smullen van verse pho en heerlijke noedelgerechten. Mijn Vietnamees was niet echt wat het moest zijn, dus liet ik me telkens verrassen door een willekeurig gerecht te kiezenn - gelukkig is het me nooit slecht bevallen (lacht).

Welke food trend zal volgens jou in 2021 op nr. 1 staan?

Ik denk dat de hele opkomst van veganistische alternatieven nóg groter zal worden. Nu zijn we vooral gewend aan typische vervangers zoals tofu, seitan of havermelk, maar ik geloof dat voor elk alternatief de meest uiteenlopende ingrediënten zullen gebruikt worden. Zo was ik onlangs benieuwd naar hoe ik veganistische tonijn kon maken en kwam ik op een recept met watermeloen en Aziatische kruiden terecht. Vernieuwend, maar daarom niet minder lekker!

Voor we afsluiten: kan jij kiezen tussen deze culinaire dilemma’s?

Ui of knoflook?

Knoflook: de combinatie met olijfolie in een pan zorgt voor zo’n heerlijk aroma.

Fancy of fast food?

Fancy: tijdens het weekend doe ik niets liever dan veel tijd uittrekken om in de keuken te experimenteren.

Garde of keukenmachine?

Keukenmachine: ik heb namelijk niet zoveel spieren (lacht).

Gezond of comfort food?

Beide: ik geloof dat comfort food tegelijk ook gezond kan zijn. Dat bewijzen we ook met ons menu bij Marley Spoon: al onze recepten zien er heerlijk uit, geven je een verzadigd gevoel en zijn altijd perfect in balans.

Zelf koken of uit eten gaan?

Zelf koken is voor mij een echte totaalervaring. Ik houd ervan om knoflook op mijn handen te ruiken of een pot saus op het vuur te zien sudderen. Als je uit eten gaat, krijg je zelden een blik achter de schermen. En dat proces maakt voor mij net deel uit van de hele smaaksensatie!