Zo wordt oud & nieuw gevierd in andere landen

Als het gaat om oudejaarsavond gaat, is niets te gek. Hier zijn de beste Nieuwjaarsgebruiken wereldwijd.

Door: Lisa / 12/10/2019

Happy new year sign surrounded by pine tree branches

Denemarken - Kapotte borden 🇩🇰

In Denemarken haal je op 31 december al het ongebruikte servies uit de kast en gooi je ze liefdevol kapot tegen de voordeuren van vrienden en familieleden. Zo wensen de Denen hun geliefden een voorspoedig nieuw jaar!

Spanje – 12 druiven 🇪🇸

Als het je lukt om tegen middernacht twaalf druiven in je mond te stoppen, betekent dat geluk voor het hele volgende jaar. Klinkt te gemakkelijk? Dan moet je het eens proberen ...

De Filippijnen - Rond, rond, rond 🇵🇭

Op de Filippijnen draait alles met oud & nieuw om contant geld - de lokale bevolking gelooft dat alles op oudejaarsavond rond moet zijn om geldmunten te symboliseren. Rond eten, ronde kleding, ronde hoeden ... De traditie zou voorspoed brengen voor het nieuwe jaar.

Japan – 108 als magisch getal 🇯🇵

De Japanners luiden alle klokken precies 108 keer op oudjaarsavond. Dit is in overeenstemming met de boeddhistische overtuiging en brengt vooral geluk en zuiverheid in het nieuwe jaar.

Peru - Takanakuy-festival 🇵🇪

Ieder jaar rond eind december is het in kleine Peruaanse dorpje Takanakuy knokken geblazen tussen mensen die nog een onopgeloste ruzie of meningsverschil met elkaar hebben. Men gelooft hier dat je geen oude conflicten mee mag nemen naar het nieuwe jaar!

Bolivia - Zoete munten 🇧🇴

In Bolivia moet je niet verbaast opkijken wanneer je op oudjaarsavond een munt in je cake of gebakje vindt. Bolivianen verbergen ze traditiegetrouw in allerlei zoetigheden, en degene die ze vindt kan op veel geluk rekenen in het nieuwe jaar (aldanniet met een afgebroken tand).

Thailand - Water en talkpoeder 🇹🇭

In Thailand douche je niet alleen met emmers vol water, maar bestrooi je jezelf ook met grijze talk. Dit ritueel zou een zuiverende werking moeten hebben.

Wil je meer weten over tradities in het buitenland? Lees hier over de gekste kersttradities ter wereld!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.