De leukste kersttradities uit het buitenland

Hoewel kerst op bijna ieder continent gevierd wordt, doet iedereen dat op een hele andere manier. Hier lees je welke gekke kersttradities er in andere landen bestaan.

De leukste kersttradities uit het buitenland

November 20, 2019

Hoewel kerst op bijna ieder continent gevierd wordt, doet iedereen dat op een hele andere manier. Hier lees je welke gekke kersttradities er in andere landen bestaan.

Augurk in de kerstboom

‘The German Christmas Pickle‘ klinkt als een Duitse traditie, maar de meeste Duitsers hebben hier nog nooit van gehoord. Het gebruik komt namelijk uit de Verenigde Staten voor. Met kerst verstoppen veel Noord-Amerikanen een (glazen) augurk in de kerstboom. Wie deze als eerste vindt, krijgt een extra cadeautje!

arun-kuchibhotla-cRfWUqkr0-s-unsplash

Kerstbier en dansen rond de boom

Als de Denen ergens gek op zijn, zijn het wel hun kerstliedjes. Met kerst zul je veel Deense families samen rond de kerstboom zien dansen en liedjes zingen, en zijn er talloze traditionele spelletjes die met kerst gespeeld worden. Dat klinkt nog eens als een feestje. Ook wordt er door het Deense biermerk Tuborg ieder jaar, een paar weken voor kerst, een speciaal kerstbier uitgegeven. Ook deze dag zien de Denen als een heuse feestdag!

Surfende kerstman

Omdat Australië aan de andere kant van de evenaar ligt, is het daar met kerst bloedjeheet. Kerst wordt doorgaans dus lekker aan het strand gevierd. En de kerstman? Die komt inplaats van op zijn slee, gewoon op zijn surfplank de cadeautjes brengen. Het kerstdiner wordt dan ook gewoon lekker op de barbecue bereidt. Klinkt best goed, als je het ons vraagt!

Bok van stro

In Zweden vind je in December op veel plaatsen een gigantische (of meerdere kleine) bokken van stro. Deze worden versierd met rode linten en gebruikt als kerstdecoratie. In het plaatsje Gävle is deze traditie het sterkst. Hier wordt al sinds 1966 ieder jaar een ‘joelbok’ van wel 13 meter hoog gebouwd, en later (meestal met Oud & Nieuw) verbrand. De joelbok is een figuur uit de Scandinavische mythologie, en zou gebaseerd zijn op de bokken van Thor (die al vliegend zijn strijdwagen vooruit trokken).

De kakkende stronk

In de Spaanse deelstaat Catalonië wordt ieder jaar met kerst Tió de Nadal gevierd. Voor deze traditie, afkomstig uit de Catalaanse mythologie, versieren kinderen in de aanloop naar kerst een boomstronk met een gezicht, en vaak ook vier pootjes en een dekentje. Vanaf 8 december geven kinderen de Tió iedere avond een beetje te eten. Op kerstavond gaat de boomstronk de openhaard in terwijl kinderen het lied ‘Kak maar Tió’ zingen en de stronk slaan met een stok. De boomstronk zorgt op die manier voor cadeautjes voor de kinderen. Bijzonder!

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts