Eten uit het bos: de beste ingrediënten om zelf te plukken

De herfst is door al haar mooie kleuren het perfecte seizoen voor een boswandeling. Maar ook voor lekkere ingrediënten kun je in het bos terecht. Dit zijn onze favoriete planten, bomen en struiken om van te eten.

Eten uit het bos: de beste ingrediënten om zelf te plukken

October 8, 2019

De herfst is door al haar mooie kleuren het perfecte seizoen voor een boswandeling. Maar ook voor lekkere ingrediënten kun je in het bos terecht. Dit zijn onze favoriete planten, bomen en struiken om van te eten.

Brandnetel

De brandnetel wordt vaak gezien als onkruid en vermeden vanwege zijn brandende haartjes. Zonde, want dit plantje is hartstikke gezond en lekker. Brandnetels zijn rijk aan vitaminen en mineralen waaronder ijzer en vitamine C. Je kan er lekkere thee en soep van maken, of de brandnetels verwerken in een pannenkoek of koken met andere groenten. Eenmaal ondergedompeld in heet water verliest de plant haar brandende werking.

paul-m-DrYqMhk53dY-unsplash

Paardenbloem

Eenmaal grijs kun je de pluisjes wegblazen en een wens doen, maar wanneer de paardenbloem nog bloeiend en geel is, kan je ‘m eten! De smaak van de bloem en stengel is licht bitter, vergelijkbaar met witlof. Onze tip is om de bloem rauw of in een salade the eten, of om er thee van te maken. Gezond is ‘ie ook: de paardenbloem is rijk aan onder andere vitaminen C, D, E, ijzer, koper, en zink.

Paddenstoelen

Laten we hier maar beginnen met een waarschuwing: de meeste paddenstoelen die in het bos groeien, zijn niet eetbaar. Maar met een beetje kennis, en in het juiste seizoen, kun je hier de allerlekkerste champignons vinden om mee te koken. Daarom raden wij aan met een veldgids op pad te gaan. Deze weet jou precies vertellen welke paddenstoelen je kunt eten, en leert je ook nog eens wat bij. En het is ook nog eens een bijzonder leuke activiteit voor kinderen!

loris-tissino-wNOBEYif7Bk-unsplash

Braambessen

Deze donkerblauwe, bijna zwarte en heerlijk zoete vrucht groeit aan een stekelige struik. De bramenstruik groeit aan veel bosranden in het wild. Let op: pluk geen bramen onderaan de struik, omdat hier urine van dieren als honden en vossen (met risico op vossenlintworm) aan kan zitten. Ook wordt plukken van een struik naast een drukke weg niet aangeraden. Je oogst ze tussen juli en september.

Tamme kastanjes

In het bos vind je zowel tamme als wilde kastanjes. Alleen de tamme kastanjes zijn eetbaar, en te herkennen aan het puntje aan de bovenkant en veel stekels op het omhulsel (met daarin soms wel 3 noten)! De wilde kastanjes is juist erg rond van vorm. Deze zijn in tegenstelling tot de zoete, tamme kastanjes erg bitter en zorgen daardoor voor buikpijn. Kastanjes zijn vanaf oktober tot het eind van het jaar te rapen. Net als andere noten, zit deze noot vol met vezels, eiwit, foliumzuur en vitaminen. Je kunt ze verwerken in crèmes en puree, poffen of roosteren!

emre-gencer-dAo9zKQIZWs-unsplash

Hazelnoten

Hazelnoten vallen net als kastanjes vanzelf op de grond, van september tot begin oktober. De noten zijn afkomstig van de hazelnootboom of de hazelaar. Aan de hazelaar groeien iets grotere noten en de boom is te herkennen aan dat hij zich al aan de grond opsplitst in lange takken. Als je de hazelnoot kraakt, komt er een zacht en wit vruchtvlees tevoorschijn. Je kunt de noten roosteren op een laag vuurtje in de oven waardoor ze ook nog eens langer houdbaar blijven.

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts