15 beste manieren om je restjes op te maken

Hoe goed je ook je best doet, je houdt altijd wel wat etensrestjes over. Een paar aardappelschillen hier, een kontje brood daar, die kaaskorst helemaal achterin de koelkast... En tuurlijk, je kunt alles gewoon in de groene bak gooien, maar wij hebben een beter idee. Vijftien betere ideeën zelfs, zodat je nooit meer iets weg hoeft te gooien.

15 beste manieren om je restjes op te maken

April 12, 2022

Hoe goed je ook je best doet, je houdt altijd wel wat etensrestjes over. Een paar aardappelschillen hier, een kontje brood daar, die kaaskorst helemaal achterin de koelkast... En tuurlijk, je kunt alles gewoon in de groene bak gooien, maar wij hebben een beter idee. Vijftien betere ideeën zelfs, zodat je nooit meer iets weg hoeft te gooien.

ETENSRESTEN OPMAKEN OM FOOD WASTE TE VERMINDEREN

Bij Marley Spoon doen we erg ons best om voedselverspilling te voorkomen. Daarom sturen we je precies de ingrediënten die je nodig hebt. Toch schiet er nog wel eens iets over: uienschillen, eierschalen, groenteschillen, het vet van je uitgebakken spekjes; het komt van alle kanten. Maar geen paniek, wij hebben 15 handigheidjes verzameld om dit soort restjes toch te gebruiken.

1. Haal het beste uit je overgebleven eierschalen

Was ze, verpulver ze en gooi ze bij je planten. Of laat ze heel en plant je zaailingen erin. De schaal zit namelijk vol met calciumcarbonaat, ijzer, zink, magnesium en andere elementen. Perfecte voeding voor je groene vrienden.

eggshells

Voel je je groene vingers jeuken? Er zijn nog veel meer duurzame manieren om je planten te voeden, bijvoorbeeld door zelf compost te maken.

2. Rooster je aardappelschillen voor een lekkere no-waste snack

potatopeelchips

Hussel je schillen om met wat olie, zout en je favoriete kruidenmix en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Rooster 15 minuten in de oven op 180 graden en hopsa! Een hartige snack. Wat een peulenschil!

3. Maak je niet dik over je koffiedik

Wij zijn een koffieliefhebbend volkje, dus we hebben nog wel eens wat koffiedik over. Dat kun je in je bloembedden gooien om je planten wat extra voeding te geven, maar wist je dat je er ook een hele fijne scrub van kunt maken?

coffeegrounds

Dit is het basisrecept: meng 4 eetlepels koffiedik met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel plantaardige olie (bijv. kokosolie, sesamolie of olijfolie). Gebruik het mengsel ‘s ochtends als bodyscrub, om je huid lekker wakker te schudden.

4. Maak je eigen groentebouillon van groenteafval

Ben je wel klaar met het opnieuw laten groeien van je bosui- en slastronkjes? Snappen we. Gelukkig kun je je restjes ook op een andere manier gebruiken.

veggiestock

Bewaar een grote hersluitbare zak in de vriezer en vul ‘m met alle groenterestjes die je verzamelt: aardappel-, knoflook- en uienschillen, de topjes van wortels en bleekselderij, de steeltjes van je peterselie en ga zo maar door. Als de zak vol is (je hebt dan ongeveer een halve kilo restjes verzameld) gooi je alles in een kookpan. Schenk er 2 liter water bij en voeg 1 theelepel zout, 1 theelepel peperkorrels en 2 laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat een uur afgedekt koken. Giet alles door een zeef in gesteriliseerde potten en bewaar je bouillon in de koelkast. Of in porties in de vriezer.

5. Gebruik je spekvet om de beste popcorn ooit te maken

Iedereen weet dat je je spekvet nooit weg moet gooien… toch? Je bakt er een eitje in, je gebruikt het als basis voor je saladedressing en zo zijn er nog wel tien opties die je ongetwijfeld wel eens geprobeerd hebt. Maar we durven te wedden dat je je overtollige spekvet nooit gebruikt hebt voor je popcorn.

popcorn

Men neme een grote kookpan, 4 eetlepels spekvet, ca. 100g popcornmaïs en een snufje zout. Verwarm de pan met het vet en voeg dan de popcornmaïs toe. Doe een deksel op de pan en schud een beetje, zodat de maïs met het vet mengt. Laat de maïs poppen en schud regelmatig om, tot het poppen ophoudt. Stort je popcorn in een grote kom en bestrooi met een snufje zout. Graag gedaan!

6. Gebruik je kaaskorstjes

parmesanrinds

Wij Hollanders zijn onverbeterlijke kaaseters, dus we houden nogal eens een korstje over. Gooi ze in soepen of sauzen in plaats van in de prullenbak en laat ze lekker lang meesudderen. Het resultaat is een fijne hartige smaak aan je maaltijd. Lees hier welke kaaskorsten je kunt gebruiken en welke je beter kunt composteren.

7. Hergebruik je rijstspoelwater

ricewater

Je rijst wassen voor gebruik zorgt voor een veel smakelijker resultaat, maar al dat spoelwater verspillen vinden we soms best een beetje moeilijk. Gelukkig kun je ook je rijstwater uitstekend hergebruiken. Het zit namelijk vol met zetmeel. Dat is het lievelingskostje van lactobacillen, die de wortels van je planten voeden en verstevigen.

8. Maak appelsap van je schillen en klokhuizen

In Oost-Europa doen ze het al eeuwen: oud, beurs fruit en fruitresten omtoveren tot heerlijke sappen. En het is doodeenvoudig. Doe je fruit(resten) in een kookpan, schenk er twee delen water bij en voeg zoetstof naar keuze toe. Breng het geheel aan de kook, laat afkoelen, schenk door een zeef en voilá: je fruitsap is klaar.

applejuice

Dit truukje werkt het beste met appels, peren, perziken, aardbeien of frambozen, maar wees vooral niet bang om te experimenteren. En je kunt natuurlijk ook wat specerijen toevoegen. Kruidnagel, kaneelstokjes, steranijs, gember… Kook mee met het fruit voor een extra smaakdimensie.

9. Gebruik restjes zuurdesemstarter voor pannenkoeken

sourdough

Als je een van die mensen bent die in lockdown aan het broodbakken geslagen is, dan is dit een tip voor jou. We willen je sowieso feliciteren met het feit dat je je starter in leven hebt weten te houden. En je hebt je vast al afgevraagd of er een manier is om minder starterrestjes weg te hoeven gooien. Die is er, want je kunt er namelijk pannenkoeken van maken.

10. Gebruik het groen van je wortels, bieten en radijsjes als alternatief voor spinazie

spinachalternative

Vind je het ook altijd zo zonde om het groen van je wortels, radijsjes en rauwe bieten weg te moeten gooien? Goed nieuws, je kunt ze gewoon gebruiken! Zorg er wel voor dat je alleen de mooie verse blaadjes gebruikt en dat je alles goed wast. Vervolgens kun je het groen op dezelfde manier gebruiken waarop je spinazie bereidt. Dus kies de groenten met het meeste loof als je de volgende keer op de markt of bij de groenteboer staat.

11. Oud brood? Maak je eigen paneermeel en up je schnitzelgame

breadcrumbs

En dat is makkelijker dan je denkt. Je hebt alleen wat oud brood nodig en een keukenmachine of keukenrasp. Of, als je wat agressie kwijt moet, een hersluitbare plastic zak en een deegroller. Lees er hier meer over.

12. Citrusfruit: wat kun je er eigenlijk niet mee?

Er zijn zoveel verschillende manier om citrusfruitrestjes op te maken dat we bijna niet weten waar we moeten beginnen. Maak bijvoorbeeld het hardnekkige vuil in je magnetron los door een halve citroen 30 seconden te verhitten.

Nog meer schoonmaakwoede? Bewaar dan al je citrusschillen in een grote weckpot en vul die met witte azijn. Laat 2-3 weken staan en je hebt je eigen allesreiniger gemaakt.

lemoncleaner

Oh, en wist je dat je je lege sinaasappelhelften kunt gebruiken om kleine kaarsjes van te maken?

13. Maak vloeibare plantenvoeding van je bananenschillen

bananapeels

Bananenschillen zitten vol met kalium en fosfor, wat uitstekend voor je planten is. En deze plantenvoeding is nog eens doodeenvoudig om te maken ook. Doe wat schillen in 1 liter water, laat 2 dagen trekken en je voeding is klaar voor gebruik.

14. Watermeloenschillen inmaken

pickledwatermelon

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt watermeloen in z’n geheel eten. In de VS is het al heel gebruikelijk om ook de schillen te eten en inmaken is niet moeilijk. Toch geen zin in? Je kunt de schil ook over een zomerse salade raspen, of je kunt er jam van maken.

15. Bananenijs van overrijpe bananen

Ben je vaak te laat met het opmaken van je bananen en liggen ze je al weken zwartgeblakerd aan te staren vanuit de fruitschaal? Dan is dit een recept voor jou. Snijd een overrijpe banaan (hoe rijper hoe beter) in stukjes en vries in. Zodra je zin hebt in ijs, gooi je de bevroren banaan in de blender met een beetje (plantaardige) melk. Maar je kunt het basisrecept natuurlijk ook wat aaanpassen, door matchapoeder, cacao, kaneel of gehakte munt toe te voegen. En uiteraard werkt dit recept ook met andere soorten bevroren fruit.

nicecream

Zo. 15 makkelijke manieren om je etensrestjes, schillen en korstjes op te maken. Zorg er ook voor dat je je verse producten correct bewaart, zodat je ze langer kunt gebruiken. En blijf vooral lekker met ons koken, want wij zijn sinds 2020 een CO2-neutraal bedrijf, onze verpakkingen zijn allemaal recyclebaar en we werken hard om nog duurzamer te worden.

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts