Zo maak je de beste winterstoof

Een stoofpotje is de ultieme winterkost, en ieder land heeft zijn eigen variant. Vind hier onze tips voor de perfecte stoofpot, en natuurlijk onze beste stoofrecepten.

Door: Eva / 12/23/2019

In het verleden werd de stoofpot ook wel 'eten voor arme mensen' genoemd, omdat je deze warme en vullende maaltijd met relatief weinig ingrediënten kunt bereiden. En hoewel stoofpot de afgelopen deccenia werd gezien als iets ouderwets, zijn eenpansgerechten nu weer razend populair, en mogen Oma's recepten weer uit de kast worden gehaald. Dit zijn onze tips voor de perfecte stoverij!

stoof2

De uitrusting

Een grote pan met een zware bodem en een deksel is het meest geschikt! Als je de stoofpot vervolgens in de oven laat stoven, moet de hele pan hittebestendig zijn! Daarnaast heb je een grote snijplank en een scherp groot mes nodig. Een voldoende grote pollepel is handig voor roeren en serveren.

Snijden

Bak basisingrediënten

Als je vlees gebruikt voor je stoofpot, bak het dan vooraf goudbruin en haal het daarna uit de pan. Bak vervolgens de basisgroenten (ui, selderij, wortels etc.) in dezelfde aan de pan. Als je een vegetarische stoofpot maakt is, begin je direct met deze stap, maar bak je vooraf wat knoflook en andere kruiden een paar minuten in de pan om het aroma te versterken.

stoof1

De saus

Als je je stoofpot onvergetelijk wilt maken, moet één ding perfect zijn - de saus! Hiervoor kun je veel verschillende ingrediënten als basis nemen, bijvoorbeeld water, cider, wijn, bier, tomaten in blik of een mengsel van verschillende. Giet deze in de pan om de eerder toegevoegde ingrediënten mee af te blussen. Tip: probeer het vastgebakken laagje van de eerde gebakken ingrediënten voorzichtig van de bodem van de pan te verwijderen om de stoofpot nog meer smaak te geven.

Sudderen, sudderen, sudderen

Nu breng je alles langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat de stoofpot op het fornuis (of in een voorverwarmde oven) sudderen met het deksel gesloten en op een middelhoog tot laag vuur tot alle ingrediënten gaar zijn.

Het perfecte einde

Natuurlijk geef je jouw stoofpot aan het einde nog een finishing touch. Een beetje peper en zout zou hier genoeg moeten zijn, maar dit kan natuurlijk variëren naar smaak. Wees echter voorzichtig bij het kruiden, omdat alles al een intense smaak zou moeten hebben. Mmmmmmmh.

stoof3

Recept: Griekse groentestoof met garnalen en citroen met volkoren pitachips

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan en je eigen stoofpot te bereiden? Dit recept staat in januari op ons menu! Deze gekruide stoof met garnalen is licht en mooi uitgebalanceerd en bevat veel vezels dankzij de vele groenten en volkoren broodjes. En vergeet ook zeker niet dat dit recept van A tot Z binnen een half uurtje op tafel staat. Easy does it!

Wij wensen je veel kookplezier! ❤️ Wil je inspiratie voor meer recepten? Neem dan een kijkje op ons menu voor de komende weken!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.