Van Frankrijk tot Zweden - ontdek 3 Europese kersttradities

Verre reizen waren in 2020 niet echt mogelijk. Reden te meer dus om dit jaar met Kerstmis de wereld op je bord te serveren! Heb je altijd al willen weten wat de Fransen graag eten op kerstavond? Of waarom de Zweden zo gek zijn op de 'verleiding van Jansson'? Dit en meer kom je allemaal te weten in deze blogpost!

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 12/04/2020

1. 🇸🇪 Jansson's verleiding en Donald Duck

Zweden staat voor velen gelijk aan een echt kerstgevoel. De Scandinavische gezelligheid, met sneeuw bedekte huizen of het Lucia festival maken je warm om het land ook tijdens de koude wintermaanden te bezoeken. Maar hoe vieren de Zweden nu zelf Kerstmis?

Veel Zweden luiden Kerstavond in met een Donald Duck-kerstspecial op tv. Deze traditie bestaat al sinds de eerste tv-uitzending ervan in de jaren '60. Een onmisbaar klassiek gerecht hierbij is Janssons frestelse – wat betekent Jansson's verleiding: een heerlijke aardappelschotel met ansjovis en room. Rond de oorsprong van de naam gaan enkele mythes rond: sommigen zeggen dat dit gerecht dé guilty pleasure was van de Zweedse operazanger Per Adolf "Pelle" Janzon. Anderen beweren dat een Zweedse gastvrouw dit gerecht inzette om één van haar gasten te verleiden. Wie het bij het rechte eind heeft weten we niet, maar we weten wél dat het een ongelofelijk lekker kerstgerecht is! Het recept vind je hier.

2. 🇫🇷 Des plaisirs sucrés de la France

Wie de beroemde spreuk "leven als god in Frankrijk" heeft uitgevonden, zou er wel eens Kerstmis gevierd kunnen hebben. Want ook tijdens deze tijd van het jaar weten de Fransen te scoren met elegante en bourgondische maaltijden op het menu. Van gevulde kapoen met pruimen tot verse oesters: smaakpapillen verwennen zit in hun DNA! In het algemeen gaat Kerstavond van start met de middernachtmis, waarna iedereen met familie geniet van een royaal diner. Elke regio heeft weer eigen tradities en gebruiken. In de Provence bijvoorbeeld wordt het Laatste Avondmaal herdacht door een menu met maar liefst 7 gangen en 13 desserts! Een favoriet dessert hebben, zou ongeluk brengen, dus moet je elk dessert op z'n minst éénmaal gegeten hebben. Veel tijd om te verteren hebben de Fransen helaas niet: op 26 december zitten ze namelijk alweer met een pondje extra op kantoor! Benieuwd naar een lekker frans kerstdessert? Klik hier!

3. 🇩🇰 Rijstpudding en een lichte workout

Houd je liever van wat beweging op kerstavond? Laat je dan inspireren door de Denen, want daar staat er heel wat op het programma met Kerstmis. Vooral handig als je van plan bent om lekker veel koekjes te eten: alvorens de cadeautjes worden uitgedeeld, houdt iedereen elkaars hand vast en wordt er gedanst en gezongen rond de kerstboom. Traditioneel gezien serveren de Denen een romige rijstpudding met kersensaus als kerstdessert. In één van de puddingschaaltjes verstoppen ze een hele amandel: wie het in zijn schaaltje ontdekt, krijgt een extra cadeautje. Het resultaat? 100% lege borden garantie - hoewel dit ook zonder de verborgen amandel geen probleem zal zijn. Ook de kleine kerstelfjes ""Nisser"", die op zolder wonen, krijgen een bakje rijstpudding geserveerd. Zo zijn ze de bewoners het komende jaar zonder twijfel goed gezind! Hier vind je het recept terug.

Heb je nog nood aan inspiratie voor wat achtergrondmuziek op Kerstavond? Ontdek hier onze Marley Spoon Delicious Holidays playlist op Spotify!