7 simpele tips voor een milieuvriendelijke keuken

Verminder je CO2-voetafdruk en bespaar ook nog eens wat geld! Met deze 7 tips maak jij je keuken een duurzame en betere plek.

Door: Eva / 09/09/2019

Een goedgevulde vaatwasser

Zet de vaatwasser pas aan, wanneer deze echt helemaal vol zit! Zo voorkom je verspilling van water en energie. Ook voorspoelen met de hand is niet nodig en zonde van het water. De vaatwasser doet het werk voor je!

keuken

Investeer in goed keukengerei

Het kan misschien verleidelijk zijn om bij het uitkiezen van nieuwe pannen, messen en ander keukengerei te kiezen voor de goedkoopste optie. Toch loont het zich op de lange termijn om hierin te investeren en voor een merk van goede kwaliteit te gaan, in plaats van om te paar maanden nieuwe messen, potten en pannen aan te schaffen. Ook kies je in plaats van plastic beter voor hout (perfect voor snijplanken en lepels) en RVS.

Tip: tweedehands zijn deze spullen soms een stuk voordeliger verkrijgbaar, en net zo goed van kwaliteit.

Duurzaam poetsen

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar conventionele schoonmaakmiddelen zijn als vergif voor de natuur, en soms zelfs schadelijk voor jouw gezondheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mileuvriendelijke alternatieven op de markt, en kan je met veel ingredienten in je keuken ook aardig schoonmaken: gebruik azijn om te ontkalken, citroen om te ontvetten en coca cola tegen roest en aanslag!

Energiebesparende apparaten

Let bij het kopen van een vaatwasser, koelkast, oven of fornuis op het energierendement. Hoewel je bij aankoop misschien een hogere prijs betaalt, bespaar je op de lange termijn geld. De hoogste effici├źntieklasse is momenteel A+++, maar ook klasse A++ en A+ zijn de investering waard!

glazen potten

Glazen potten sparen

Aluminium- en huishoudfolie zijn verleden tijd. De productie hiervan is zeer complex en vreet veel natuurlijke bronnen. De beste manier om restjes eten te bewaren, is in roestvrijstalen bakjes of in lege glazen potten (gewoon je lege potjes van pindakaas, jam en groente bewaren)!

Deel je keukenapparaten

Laten we even eerlijk zijn - hoe vaak gebruik jij je ijsmachine, sapcentrifuge of frituurapparaat? Voordat je dure apparaten aanschaft die veel plaats innemen in je keuken, kun je eerst eens bij vrienden of buren vragen of zij je deze kunnen uitlenen, of misschien gezamenlijk een nieuw apparaat willen aanschaffen!

Duurzaam tafeltje dekken

Het beste en meest duurzame materiaal voor borden en kopjes is nog porselein. Ook hier in Nederland is er een breed scala aan merken die eerlijk en duurzaam geproduceerde porseleinen producten aanbieden. Ook loont het zich om eens in de tweehandswinkel op zoek te gaan naar vintage porseleinen borden en kopjes! Leg je voor een etentje graag servetten op tafel? Ga dan voor servetten van gerecycled papier, of herbruikbare stoffen servetten.

Heb je ook een hekel aan voedselverspilling? Lees dan onze blogpost met tips om je eten goed te bewaren en langer vers te houden!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.