Versieren voor of na het bakken?
Dat hangt af helemaal af van de zoetigheid waarmee jij je koekjes wilt versieren. Met frosting of chocolade kun je pas aan de slag nadat de koekjes helemaal zijn afgekoeld, maar je kunt er ook voor kiezen om een patroon of reliëf in het deeg te maken voordat de koekjes de oven in gaan. Je kunt hiervoor een vork gebruiken (om puntjes of lijnen te maken), een satéprikker voor kleine details of een klein glaasje voor circkels.
Suikerglazuur
Daarnaast kun je ook altijd met glazuur aan de slag, nadat de koekjes uit de oven komen. Meng hiervoor flink wat poedersuiker met citroensap en bedek vervolgens de koekjes met een mooie laag wit glazuur. Jeugdherinneringen komen tot leven!
Eierdooier voor een mooie kleur
Als je zandkoekjes bakt, raden we aan om deze voor het bakken te bedekken met een glazuur van eierdooiers. Meng hiervoor eierdooiers met een beetje water of melk, en borstel dit over je koekjes voordat ze de oven ingaan. Zo krijgen je kerstkoekjes een mooie, donkere kleur en meer glans!
Chocolade werkt altijd
Ken je iemand die niet van chocolade houdt? Wij niet! Daarom is chocolade een geweldig idee als versiering voor jouw kerstkoekjes. Onze tip: laat de chocolade (puur of melk) samen met wat kokosvet zachtjes smelten au bain marie. Daarna kun je er de koekjes heerlijk mee versieren!
Ben je na het lezen van deze tips helemaal in de kerstsfeer, maar weet je nog niet wat je moet koken tijdens de feestdagen? Bekijk hier ons complete kerstmenu voor een schitterend 3-gangendiner!