Tip: de beste kruiden voor op het balkon

De lente begint, de zon schijnt en we brengen nu allemaal veel tijd thuis door. Het perfecte moment om op het balkon (of in de vensterbank) je eigen kruidentuin te beginnen - maar je moet natuurlijk wel de juiste kruiden kiezen. Dit zijn onze favorieten.

Door: Lisa / 04/16/2020

Basilicum

Basilicum

Je kunt basilicum zowel in een pot als in een kist laten groeien. Het past perfect bij de mediterrane keuken en heeft slechts een klein beetje zon nodig. Wel moet je basilicum voldoende water geven! De aarde moet altijd vochtig aanvoelen, maar niet nat zijn. De naam basilicum komt van het Griekse woord basilieus en betekent zoiets als "de koning". Vandaar de bijnaam koningskruid.

Tuinkers

Tuinkers

Tuinkers groeit het beste in een pot en kan maar één keer geoogst worden. Als je vaker tuinkers wilt oogsten, moet je dit dus blijven zaaien. Het kruid heeft weinig zon en relatief weinig water nodig. Het geeft gerechten een lekkere, frisse smaak en staat bovendien al duizenden jaren bekend als geneeskrachtige plant in de Ayurveda, een traditionele Indiase geneeswijze, en heeft een ontgiftende werking.

Lavendel

Lavendel

Lavendel is misschien wel een van de lekkerst ruikende planet worten. Hdt dan ook niet voor niets vaak als geurkruid gebruikt (bijvoorbeeld in luchtverfrissers). Als typische mediterrane plant verdraagt hij veel zon en kan indien nodig met weinig water overleven. Het is het beste om lichte aarde te gebruiken gemixt met zand of grind. Zodra de lavendel bloeit, wordt je omringd door een lichte, zomerse lavendelgeur. Heerlijk!

Peterselie

Peterselie

We houden van veelzijdigheid en natuurlijk de smaak van peterselie. Of het nu voor ontbijt, lunch of diner is - peterselie is eigenlijk altijd mogelijk. Platbladige peterselie is bijzonder aromatisch. Het heeft een gemiddelde hoeveelheid zon op uw balkon nodig en moet over het algemeen vrij vochtig worden gehouden. Daarnaast is het supergezond en werkt het in voldoende hoeveelheden ook heerlijk als ingrediënt in een smoothie of groentesap.

Tijm

Thijm

Tijm past goed bij verschillende gerechten. Het wordt met name gebruikt in de mediterrane keuken om vlees, vis en sauzen te verfijnen. Het medicinale kruid wordt ook gebruikt in thee en helpt bij hoest, bronchitis en verkoudheid, omdat het een verzachtend en slijmoplossend effect heeft. De mediterrane plant verdraagt veel zon en heeft slechts een kleine hoeveelheid water nodig. Maar pas op: tijm groeit langzaam. Dus je moet een beetje geduld hebben voordat je (weer) kunt oogsten!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.