Pepernoten
Zelf pepernoten bakken is een stuk makkelijker dan je misschien denkt! Maar pas op: ze zijn ontzettend verslavend!
Wat heb je nodig:
- 150 g roomboter (ongezouten)
- 125 g bruine basterdsuiker of rietsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels melk (halfvol)
- Bakblik met bakpapier
Recept:
- Verwarm je oven voor op 160º en kneed vervolgens de roomboter, suiker, speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel, en zout tot een deeg. Tussendoor voeg je steeds een beetje melk toe, om het deeg wat zachter te maken.
- Nu is het de kunst om het deeg te verdelen in pepernoten van dezelfde groottee. Een handige truc is om het deeg in 4 of 5 gelijke stukken te verdelen en er rollen van te maken. Die rollen kun je daarna weer opsnijden in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Daar maak je vervolgens bolletjes van.
- Vervolgens bak je de pepernoten op een bakblik met bakpapier zo’n 15 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Goed laten afkoelen, en smullen maar! De echte bakfans kunnen ze de pepernoten gebruiken om een van de volgende recepten mee te bakken.
Pepernotencake met amandelschaafsel
Deze cake van pepernoten geeft je het ultieme Sinterklaasgevoel en is net even wat specialer dan de standaard sinterklaas traktatie. In prince is dit een basisrecept voor cake, met wat Sinterklaas-elementen zoals pepernoten en amandelschaafsel toegevoegd! Dat wordt smullen.
Wat heb je nodig:
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g ongezouten roomboter
- 100 g basterdsuiker
- 50 g pepernoten
- 2 eieren
- 1 handje amandelschaafsel
- 1 eetlepel koek- of speculaaskruiden
- 1 eetlepen vanillesuiker
- 1 mespunt zout
- Een cakevorm
Recept:
- oven 150º.
- zelfrijzend bakmeel, roomboter, witte basterdsuiker, eieren, vanillesuiker, koek & speculaaskruiden en een flinke snuf zout goed mixen. Daarna pepernoten erdoor roeren. Je kan ze ook een klein beetje verkruimelen.
- Vet de cakevorm in. Beslag erin. Versieren met amandelschaafel en eventueel nog een paar extra pepernoten.
- Laat 30-45 minuten bakken, en check tussendoor even of de kleur niet te donker wordt.
Pepernoten-bananenbrood
Wie houdt er nou niet van bananenbrood? Zeker omdat het een gezond alternatief voor normale cake, met alleen plantaardige zoetstoffen, zijn wij altijd te porren voor een plakje. Ook met Sinterklaas is bananenbrood een goede keus, namelijk als je deze mengt met (chocolade)pepernoten!
Wat heb je nodig:
- 3 rijpe bananen (perfect recept om je net overrijpe bananen te gebruiken!)
- 3 eieren
- 150 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- Handje dadels
- Een eetlepel honing, agavesiroop of een ander alternatief voor suiker.
- Een hand vol pepernoten (ook chocoladepepernoten zijn geschikt voor dit recept!)
Recept:
- Verwarm de over voor op 180º
- Meng de bananen met de eieren, de bloem, het bakpoeder en de honing/siroop samen in een beslagkom. Roer het goed door elkaar, totdat je een glad beslag hebt. Vervolgens snijdt je de dadels in kleine stukjes en verkruimel je de pepernoten. Voeg deze (zoveel je wilt) toe aan het beslag, en roer het geheel nog een laatste keer goed door elkaar.
- Vet een cakevorm (of bekleed deze met bakpapier) en giet het beslag in de vorm. Voeg eventueel hier bovenop nog wat laatste pepernoten toe, en laat het geheel zo’n 40 minuten bakken. Hou je baksel tussendoor goed in de gaten!