Gevulde ronde courgettes en tomaten-bulgursalade met verse kruiden
Verras je gasten of jezelf met dit prachtige gerecht! Je vult de kleine ronde courgettes met courgettevruchtvlees en kaas. Dan schuif je ze even de oven in, die je het werk laat doen. In de tussentijd maak je een rijke salade van munt, peterselie, bulgur en tomaat. Serveer de de courgette rondini’s bovenop de salade en geniet!
Courgette cakejes in kruidige saus met naanbrood
Wist je dat courgette een enorm veelzijdige groente is? In dit heerlijke recept maak je er cakejes van, die aan de buitenkant perfect knapperig en van binnen zacht en warm zijn. Daarbij serveer je een kruidige saus van kurkuma en kikkererwtenmeel om lekker in te dippen. Nog wat frisse komkommersalade en warm naanbrood erbij en smullen maar!
Courgette-halloumi spiesen met muntcouscous
Halloumi is kaas die van origine van Cyprus komt en wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk. Het werd al gemaakt tijdens de Middeleeuwen, toen het enorme populariteit verwierf in het Midden-Oosten. Het heeft sindsdien even geduurd, maar halloumi is uiteindelijk ook naar Europa gekomen. En nu het hier eenmaal is, is het hier niet meer weg te denken. Eet smakelijk!
Flink gevulde courgette met gehakt en citroen-muntcouscous
Courgette vindt zijn oorsprong in Amerika. De variant die we vandaag op ons bord belandt, is echter een variant van de pompoen die in Italië is ontwikkeld, vele generaties nadat de groente uit Amerika is overgekomen. In de late negentiende eeuw werd deze variant voor het eerst verbouwd in de buurt van Milaan. In dit mooie recept van chef Judith vul je deze topgroente met kruidig gehakt.
Tijgergarnalen met penne in courgettesaus
Penne is het meervoud van het Italiaanse woord penna, dat in het Latijn ‘veer’ betekent. Als je naar de vorm kijkt, weet je ook precies waarom de pasta-makers het deze naam hebben gegeven. Penne wordt doorgaans in een stevige vleessaus geserveerd, maar doet het ook prima in een boterige courgettesaus. Als spreekwoordelijke kers op de taart bak je kort grote tijgergarnalen mee. Een feestje op je bord!
Wortel-courgette fritters met tomatenrelish en feta-muntdip
Deze krokant gebakken fritters van geraspte wortel en courgette zijn zondig lekker! Groot en klein zullen ze met veel plezier eten, zeker met de twee heerlijke sauzen om in te dippen. Een lichtzoete tomatenrelish en een kruidige dip met als basis hangop geleverd door onze Brabantse leverancier QARC. In dit boerenfamiliebedrijf worden al sinds 1970 handgemaakte zuivelproducten van weidemelk geproduceerd, en dat proef je!
Souvlaki van kip met courgette-komkommertzatziki
Van tzatziki geniet je twee dagen: de dag dat je het eet en de dag erna, want deze dip zit vol knoflook. Het raspen ervan versterkt het aroma, maar het geluk wil dat je zelf de hoeveelheid kunt doseren. Wij maken er een op en top Grieks feestje van door de tzatziki met souvlaki te serveren: gekruide spiesjes met malse kip, rode ui, paprika en frisse stukjes citroen. Eén hap en je waant je zo op een terrasje op Kos of Kreta!
Courgette-kikkererwtenpastei met amandelen en zoetzure saus
Op pasteien en hartige taarten raken wij niet uitgekeken. Van een prachtige quiche lorraine met stukjes spek tot een klassieke ‘Fisherman’s pie’ vol vis. Ook deze hartige vegetarische variant bomvol heerlijkheden is er eentje om aan jouw lijstje favorieten toe te voegen. Voor een frisse oppepper serveer je er een frisse rode saus bij op basis van gegrilde paprika’s en amandelen.
Tijgergarnalen-tagliatelle in tomatenroomsaus & courgettelinten
Op zoek naar een gerecht om alle tafelgenoten groot en klein mee in te pakken? Dan zit je er met dit gerecht er zeker warmpjes bij. De brede lintenpasta en grote garnalen doen het beiden wonderwel in een romige tomatensaus en een topping van courgette. Het schaven van de groente is een kleine handigheid, maar gemarineerd in het frisse citroensap zijn ze in dit gerecht de spreekwoordelijke kers op de taart.
Feta-courgetteplatbrood met een stevige zoetzure linzensoep
Flatbreads of platbroden worden overal ter wereld gegeten. Van de Indische naanbroden en chapati’s tot de Italiaanse piadina’s. De ingrediënten zijn supersimpel: bloem, water, een snufje zout… En je belegt ze met allerhande lekkerheden. Vandaag maak je er zelf eentje van superdun flammkuchendeeg. Afgebakken met courgette en ziltige fetakruimels is ze de perfecte partner in crime voor de rijke linzensoep.
Oosterse courgettepannekoekjes met kokos-tomatensaus en cashews
Toen chef Hannah deze Oosters getinte groentepannekoekjes uit haar pan toverde, heerste er een tumult van jewelste in de keuken: iedereen wilde er eentje hebben! En terecht, want erbij serveerde ze een bijzonder smakelijke saus van dieprode tomatenpassata, scherpe gember en een heerlijk romige kokosmelk. Geroosterde cashews erbij en wij zijn er zeker van dat dit gerecht ook jou in vuur en vlam zal zetten!
Lenteplaattaart met courgette en dragon-perensalade
Ben je een grote groenteliefhebber en heb je zin om de winterse blues buiten de deur te zetten? Waag je dan aan het maken van deze overheerlijke plaattaart. Je belegt ‘m met rijen van plakjes courgette en kastanjechampignon. Onder een mozaïek van mooi geroosterde groenten schuilt een minstens even smakelijke verrassing: een boterzachte crème, verrijkt met tijm, dragon en Italiaanse kaas. Mmm!
Halloumi-kikkererwtensalade met geroosterde courgette en tomaat
Voor liefhebbers van snel koken en koolhydraatarme gerechten hebben wij de handen ineengeslagen. Inspiratie vonden we in een reis naar het Midden-Oosten met deze bonte kikkererwtensalade vol groenten en halloumi. Deze halfharde kaassoort werd al jaren geleden in het prachtige Egypte gegeten. Vanwege zijn structuur en vetgehalte is dit kaasje namelijk ideaal om in de pan te bakken!
Romige courgette-kokossoep met peperige gnocchi & zonnebloempit
Gnocchi heb je misschien wel eens eerder met een saus gegeten, maar wil je eens wat nieuws proberen? Serveer de deegballetjes dan knapperig gebakken als bijgerecht. Chef Tamara kiest voor een romige soep op basis van courgette en kokosmelk waarin je de gnocchi kunt dippen. De frisse topping van radijs, munt en zonnebloempitten geven een fijne crunch. De porties zijn royaal, dus eet eventuele restjes als lunch.
Geglaceerde varkensprocureur met een aubergine-courgettesalade
Het is niet eenvoudig om de schijnwerpers te delen met zo’n prachtig in balsamico geglaceerd stuk varkensprocureur. Dit stukje vlees lijkt met zijn mooie marmering op rib-eye steak en heeft een net zo’n rijke smaak. Geloof ons, de bijbehorende salade van gegrilde zomergroenten, verkruimelde feta, verse oregano en crunchy hazelnoten is er tegen opgewassen.