Ontmoet onze Receptontwikkelaar Natalie Dale

Bij Marley Spoon willen we je graag elke dag verrassen met verse ingrediënten, inspirerende recepten en heerlijke gerechten. Maar wie zijn de culinaire masterminds die jullie smaakpapillen wekelijks met 30 recepten verwennen? In deze blogpost kom je hierover meer te weten door de ogen van Receptontwikkelaar Natalie Dale.

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 01/13/2021

Natalie

Hi Natalie, wat houdt jouw job als Receptontwikkelaar precies in?

Als Receptontwikkelaar sta ik in direct contact met de Recept Managers die het menu opstellen. Afhankelijk van de instructies die ik krijg, duik ik ongeveer dagelijks de keuken in om te experimenteren en nieuwe recepten te schrijven. Dat kan gaan van een stoofpotje met exotische invloeden tot een Europese klassieker met vlees. Speciaal voor Sinterklaas schreef ik een duivels lekker brownie recept met pepernoten. Er zijn dus best saaiere jobs, als je ‘t mij vraagt (lacht).

Wat maakt het Culinary Team voor jou zo uniek?

Ons team is groot, maar tegelijk ook heel hecht. Ik werk hier al een tijdje en twee dingen die constant blijven, zijn de passie voor onze job en de vrijheid om met creatieve input voor de dag te komen. Als het op groepsdynamiek aankomt, heeft 2020 natuurlijk best wat roet in het eten gegooid. Maar ook wanneer ik maandenlang in lockdown zat, was ik zó blij om elke dag in de keuken te experimenteren! Mijn testpubliek is wel behoorlijk gekrompen: terwijl er vroeger 150 mensen op kantoor waren, is nu mijn echtgenoot het enige proefkonijn (lacht). Ook in corona tijden sturen mijn teamleden en ik constant foto’s van onze culinaire creaties naar elkaar. Zo blijven we extra gemotiveerd en geïnspireerd!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

In 2020 was ik uiteraard vaak thuis, en transformeerde ik tot een Youtube-kookprogramma-bingewatcher. Kanalen zoals Bon Appétit geven me een gezellig gevoel en doen me denken aan de pre-corona tijden in de Marley Spoon testkeuken. Ook op Serious Eats en The Kitchn vind ik heel wat inspiratie. Daarnaast krijg ik als Amerikaanse in Berlijn toch af en toe wat heimwee naar mijn roots. Daarom ontwikkel ik dus ook geregeld recepten met een Amerikaanse touch. Een recent succes was bijvoorbeeld mijn Reuben Sandwich: een gegrild roggebroodje met corned beef, kaas, zuurkool en dressing er tussenin. Delicious!

Wat zijn jouw keukentips voor een unieke smaaksensatie?

Zorg altijd voor de juiste smaakbalans. Een goede vuistregel hiervoor is “zout, vet, zuur, warmte”: zorg er bij de meeste gerechten voor dat je steeds warmte, boter/olie en zout gedurende het hele proces gebruikt. Voeg ook op z’n minst een beetje zuur toe, zoals azijn, citroen of zelfs tomaat. Zo zullen de smaken perfect tot hun recht komen.

Hoe groeide je passie voor eten door de jaren heen?

Ik heb een notenallergie en moet dus heel erg op mijn eetpatroon letten. Daarom stond ik al van kinds af aan met mijn broer in de keuken om samen volop te experimenteren! Aan de universiteit studeerde ik fijne kunsten, maar al gauw wist ik dat ik niet wilde exposeren als artieste. Toch droomde ik er nog steeds van om een creatieve job te hebben, en verhuisde ik 9 jaar geleden naar Berlijn om er een nieuwe richting in te slaan. Ik begon er te werken in een koffiebar en leerde er de kneepjes van het culinaire vak kennen. Zo solliciteerde ik uiteindelijk bij Marley Spoon en had ik mijn droomjob te pakken.

Heb je een favoriet eetplekje?

Ik ben oorspronkelijk van Los Angeles, ook wel the city of angels genoemd. Bij de deli “Bay Cities” in Santa Monica moet je zeker The Godmother sandwich kiezen: de beste Italiaanse/Amerikaanse sandwich EVER!

Welke food trend zal volgens jou in 2021 op nr. 1 staan?

Naarmate de wereld wat normaler zal worden, zullen mensen meer genieten van andere activiteiten dan zuurdesembrood bakken en dekentjes breien. Ik denk dat niemand genoeg zal krijgen van uit eten gaan of koken met vrienden en familie. Ook gezonde voeding zal belangrijk blijven, vooral om de beruchte quarantaine kilo’s kwijt te spelen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat een maaltijdbox nog steeds super gemakkelijk is (lacht).

Voor we afsluiten: kan jij kiezen tussen deze culinaire dilemma’s?

Ui of knoflook?

Knofook: het is veel veelzijdiger dan ui!

Fancy of fast food?

Fancy: als ik een gerecht niet met toeters en bellen kan klaarmaken, ben ik niet geïnteresseerd. Tenzij ik veel honger heb natuurlijk, want dan ga ik voor een super snelle hap.

Garde of keukenmachine?

Keukenmachine: mijn oma leerde me koekjes bakken met haar KitchenAid. Nu heb ik er zelf ook één, en dat geeft me een volwassen gevoel (lacht).

Gezond of comfort food?

Beide! Als ik kon kiezen zou ik elke dag gefrituurde kip eten, maar helaas zou mijn lichaam dan op lange termijn wat foute signalen uitsturen. Ik ga dus voor een gebalanceerde mix.

Zelf koken of uit eten gaan?

Zelf koken: geef mij maar wat quality time met vrienden, lekker eten en een goede fles wijn.