De beste mocktail recepten voor Dry January

Teveel gedronken tijdens de feestdagen? Dry January is een goede manier om wat kerstkilo's kwijt te raken en stil te staan bij je alcoholconsumptie. Met deze mocktails lukt het iedereen!

Door: Lisa / 01/02/2020

Mocktail in een kristallen theeglas

Ehm... Mocktail? Dry January?

De trend Dry January komt uit de Verenigde Staten, en houdt in dat je gedurende de hele maand januari geen druppel alochol drinkt. De timing komt zo na de feestdagen, wanneer de meeste mensen (te) veel alcohol drinken, als geroepen. Maar het kan best een uitdaging zijn in een samenleving waar het drinken van alcohol normaal is, en soms zelf gepusht wordt.

Maar daar komt de mocktail goed van pas! De term komt van het Engelse werkwoord 'mock', wat nep of nagemaakt betekent. Een 'neppe', niet-alcoholische cocktail dus. De high ontbreekt misschien na het drinken van dit drankje, maar goede barmannen proberen de meest originele combinaties te schudden, en brengen de smaak zo dicht mogelijk bij het origineel. Bovendien bevatten mocktails vaak wat extra vitamines en mineralen, omdat ze met vers fruit, groenten of fruitsap worden gemaakt. Perfect als je de volgende dag een kater wilt vermijden.

Mocktail must-haves:

  • Roestvrijstalen shaker met zeef
  • Verse groenten, fruit(sap), siroop - afhankelijk van het recept
  • Gemalen ijs en/of ijsblokjes.
  • Verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum of munt)

Onze top 3 mocktail-recepten

Caipirinha

Snijd een limoen in acht gelijke stukken, en kneus er 2 daarvan in een glas. Voeg nu 1 à 2 theelepels rietsuiker en 2 cl limoensap toe. Vul het glas tot de rand met gemalen ijs en gemberbier. Et voila!

Mojito

Kneus twee takjes verse munt (met je vingers of met een vijzel) in een glas en voeg vervolgens een of twee theelepels rietsuiker toe. Voeg vervolgens 2 cl limoensap en ijsblokjes toe, tot aan de rand van het glas. Vul het glas tenslotte met bruiswater en garneer met verse munt. Op je gezondheid!

Sex on the beach

Doe 2 cl vers geperst citroensap, 4 cl perzik siroop en 6 cl cranberrysap samen met jus d'orange in een cocktailmixer en schud alles krachtig door elkaar. Voeg vervolgens wat ijsblokjes toe, en garneer het glas met sinaasappel...

Ben je voor overdag naar een ander lekker alcoholvrij alternatief? Lees dan onze beste recepten voor een lekkere kop verse thee.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.