Zo kook je het perfecte (paas)ei

"Wil jij je eitje zacht of hard gekookt?" Waarschijnlijk heeft een iedereen deze vraag wel eens gesteld - en vervolgens het tegenovergestelde resultaat behaald. Gelukkig zijn er een paar simpele tips om het perfecte ontbijt-ei voor Pasen te koken!

Door: Marley Spoon / 04/08/2020

De kooktijd

Het belangrijkste is natuurlijk de juiste kooktijd. Als je van een zacht gekookt eitje houdt, kunt je een kooktijd aanhouden van ongeveer 3-5 minuten. Als je wilt dat het ei in het midden nog een beetje 'blubberig' is, kook het ei dan tussen de 6-7 minuten. Voor een goed hard gekookt ei, is de kooktijd minimaal 9 minuten.

Size matters

Ook zijn de kooktijden afhankelijk van de grootte van de eieren. Als je eieren hebt van maat L-XL, wordt de kooktijd verlengd met zo'n 40 seconden. Als ze vrij klein zijn, moet je ze 25-45 seconden eerder uit het water halen. Na ongeveer 5 minuten kooktijd krijg je een zacht ontbijt-ei in maat S. Tip: We raden aan om de eieren voor het koken even uit de koelkast te halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Na afkoeling hebben ze een paar seconden meer kooktijd nodig om de gewenste dikte te krijgen.

Een doos eieren met gezichtjes erop getekend

In koud of gekookt water?

Leg jij een ei altijd al in de pan als het water nog niet kookt? Dit leidt tot het volgende probleem: afhankelijk van hoeveel eieren er in de pan zitten, heeft het water meer tijd nodig an de kook te raken. Daarom is het moeilijker in te schatten wanneer je eieren perfect hard of zacht gekookt zijn. We raden je daarom aan om de eieren in kokend water te leggen.

Laat je ei schrikken

Na het koken, is het aan te raden om de eieren een paar seconden onder de koude kraan te houden. Dit stopt het kookproces en de eidooier behoudt hierdoor de gewenste consistentie. Harde eieren hebben daarentegen niet per se een koude douche nodig. Als je de eieren met Pasen wat langer wilt bewaren, moet je dit zelfs vermijden, omdat er anders kleine gaatjes en scheurtjes in de schaal kunnen komen, waardoor ziektekiemen makkelijker doordringen tot het ei en de houdbaarheid verminderen.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.