Instafood: met deze tips maak je de beste foodfoto’s!

Knapperige groenten, kleurrijke salades en hippe bowls - foto's van eten zien er vaak geweldig uit en zijn vooral populair op Instagram. Altijd al gedroomd van een carrière als foodblogger? Met deze tips slagen jouw snapshots altijd!

Instafood: met deze tips maak je de beste foodfoto’s!

August 16, 2019

Knapperige groenten, kleurrijke salades en hippe bowls - foto's van eten zien er vaak geweldig uit en zijn vooral populair op Instagram. Altijd al gedroomd van een carrière als foodblogger? Met deze tips slagen jouw snapshots altijd!

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk! Vers ziet je eten (en daarmee de foto) er natuurlijk het beste uit. Denk daarom voordat je het eten serveert alvast na over hoe je wilt dat je foto er precies uit gaat zien. Trek bijvoorbeeld je mooiste tafelkleed en je beste servies uit de kast, en besluit wat voor achtergrond je op de foto wilt. Ook zonder eten op het bord kun je alvast wat testfoto’s maken om te zien hoe je compositie er op je beeldscsherm uitziet. Zo kun je eventueel het licht en je camerahoek nog aanpassen! Serveer daarna je eten, en schieten maar!

Instafood: met de tips maak je de beste food foto's

Een goede aankleding

Voor de aankleding van je foto kan je vrijwel alles gebruiken dat je in je keukenkastjes vindt. Boren, kommetjes, glazen, karaffen of ander servies. Tip: zoek eens op de rommelmarkt naar leuke vintage borden en kopjes. Deze oude items geven je foto’s meer karakter en een typische vintage look. Ook servetten, tafelkleden, houten planken of kleurrijke tegels zijn ideaal als achtergrond. Een goude tip voor foodstyling luidt echter: het eten staat centraal. Zorg er dus voor dat ze je wilde pat ronen of te dominante kleuren gebruikt die de show stelen van het eten. Wees vooral creatief – je fantasie heeft geen grenzen!

Goede belichting

Werk bij voorkeur met natuurlijk licht: buiten of bij een raam. Wanneer het licht te fel is, kun je dit verzachten met witte linnen handdoeken als scherm. Dit werkt ook goed bij felle lampen, als je toch binnen fotografeert. Geel-oranje avondlicht wordt niet aanbevolen, omdat dit alles op de foto een gouden glans geeft.

matheus-frade-KO46ZfbNdtY-unsplash

De ingrediënten

Voor het eten is de vuistregel: altijd vers! Wie verse ingrediënten gebruikt, is dus al op de goede weg. Zorg er bij het koken voor dat je niets overkookt, zodat het eten vers en knapperig blijft en zijn natuurlijke kleuren behoudt. Overgebleven ingrediënten kun je op of naast het bord presenteren om je foto die authentieke uitstraling te geven: gehakte noten, een stuk honingmeloen of een gebroken granaatappel zijn echte showstoppers. Zo laat je zien dat je eten vers gemaakt is!

De kleuren

Met de kleuren in je foto kun je voluit experimenteren en je creativiteit de vrije loop laten. Zelfs een handvol chia- of sesamzaad, verschillende verse kruiden en specerijen of een handvol bramen doen soms wonderen voor de uitstraling van je foto.

jonathan-borba-8WbeydChgQA-unsplash

De juiste hoek

De juiste camerahoek, compositie en kadering zijn de sleutel voor de perfecte food foto. zijn het juiste beelddetail en het gouden gedeelte zijn de sleutel tot uw perfecte foto. Erg populair in de foodfotografie zijn foto’s van bovenaf. Logisch, aangezien men precies wil weten wat er op jouw bord ligt. Let op de juiste houding van de camera (deze moet recht zijn) en dat de lens zich precies boven het bord bevindt. Maar natuurlijk werk dit niet bij ieder gerecht (denk bijvoorbeeld aan hamburgers). Expirimenteer dus vooral met allerlei camerahoeken! Ook afgesneden elementen geven je foto vaak leven en beweging.

Nu blijft er niks meer over, behalve met deze basiskennis aan de slag te gaan en je vaardigheden te testen. Wij wensen je veel plezier met koken en foto’s maken!

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts