De perfecte snack: gedroogd fruit
Gedroogde vijgen en dadels zijn een goed voorbeeld van een snack die jou warm houdt in de winter. Deze fruitsoorten zijn namelijk rijk aan calcium en ijzer, en verhogen van nature de lichaamsenergie. In India is het bovendien gebruibelijk om bij dadels een kop warme melk te drinken – ook lekker!
‘Wondervet’ Ghee
Het Ayurvedische “ghee” is een van de meest gebruikte vetten in de Indiase en Pakistaanse keuken. Ghee is eigenlijk geklaarde boten en is lactosevrij. Door boter langere tijd op relatief lage tempratuur te verhitten, verdampen zowel de melkbestandsdelen als het water. Wat je overhoudt is puur vet. Ghee wordt warmer dan boter, waardoor het perfect is om braden en frituren. Het is bovendien is rijk aan onverzadigde vetzuren, die het lichaam helpen om warm en energiek te blijven.
Eet meer wortelgroenten & knollen
Wortelgroenten & knollen hebben vele gezondheidsvoordelen, en met name wortels, radijsjes, aardappelen, uien en knoflook houden je ook nog eens warm! Ze worden langzamer verteerd in het lichaam, dat op zijn beurt meer energie of warmte produceert. Tip tegen verkoudheid: doe een teentje knoflook in een glas warme melk, of eet een rauwe knoflookteen (als je die avond verder geen plannen hebt gemaakt).
Honing in drankjes en salades
In plaats van geraffineerde suiker, moet je je toevlucht nemen tot honing. Honing is van nature opwarmend, perfect voor in de thee en andere warme dranken en is zelfs geschikt als saladedressing (gemixt met mosterd, olie en een beetje azijn!).