Fijne Earth Day! Wij vieren en koken duurzaam.

Wat ons betreft is het elke dag Earth Day, maar de officiële datum is 22 april. Een belangrijke dag, want met de voortschrijdende klimaatveranderingen en de steeds somberder wordende klimaatrapporten ziet onze toekomst er behoorlijk grimmig uit. Maar dat wist je natuurlijk al. Wat je misschien nog niet weet, is dat jij, als klant van Marley Spoon, al best een positieve impact maakt. En dat je daar zelf helemaal niet zoveel voor hoeft te doen. Hoe dat werkt, vertellen we je graag.

Door: Kirsten / 04/22/2022

Geen restjes

Achter de schermen gebeurt er best een hoop voordat je maaltijdbox bij je op de stoep staat: de recepten worden ontwikkeld en getest, ingrediënten worden besteld en alles wordt netjes ingepakt en verzonden. Dat gebeurt vrijwel allemaal in ons distributiecentrum in Nieuwegein. Zo'n proces, met de enorme hoeveelheden verswaren, specerijen, sauzen en droogwaren die ermee gemoeid zijn, vergt flink wat organisatie. En voedselverspilling laag houden is geen eenvoudige klus. Dankzij onze processen zorgen we er echter voor dat we je precies de juiste hoeveelheden sturen. Zo hoef jij in ieder geval niets weg te gooien.

Minder dan 1% voedselverspilling

Nu zijn we dol op eten en niet zo dol op voedselverspilling, dus we doen er alles aan om zo min mogelijk weg te gooien. We stellen onze menu's strategisch samen, we kopen slim in en we zorgen ervoor dat we onze voorraden zo veel mogelijk opmaken. Helaas blijft er ondanks deze inspanningen toch nog wel eens iets over. Daarom werken we samen met Instock, een Amsterdams bedrijf dat, net als wij, een hekel heeft aan voedselverspilling. Alles dat overschiet gaat daarom naar hen, zodat zij deze producten een tweede leven kunnen geven. Op die manier is het ons gelukt om in 2021 minder dan 1% voedsel te verspillen. En dit jaar gaan we voor nog minder.

E-bikebezorging en 100% groene energie

Groene energie is een van de beste manieren om een positieve impact te maken. Maar inmiddels ook een beetje een open deur vinden we. Daarom draaien onze distributiecentra en kantoren sinds vorig jaar op 100% groene energie. Dat vinden we zo logisch, dat we er verder niet over willen opscheppen (oké, misschien een beetje). Maar waar we écht enthousiast van worden is onze pilot met e-bike bezorging in Amsterdam. Want als je het over uitdagingen hebt, is milieuvriendelijke bezorging een van onze grotere. Daarom werken we hard aan duurzame bezorgoplossingen die de kwaliteit van de box kunnen waarborgen. Dus als je in Amsterdam woont, heb je misschien al eens een e-bike bezorger aan je deur gehad. En met een beetje geluk volgt de rest van Europa snel.

Meer Meatless Mondays

Nog zo'n open deur: minder vlees en zuivel eten. Maar laten we eerlijk zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We snappen dat jij en/of je huisgenoten nu eenmaal gewend zijn aan een stukje vlees of vis bij de avondmaaltijd. En dat het lastig is om cold turkey (haha!) over te stappen op vleesloze maaltijden. Maar geen paniek, ook hier helpen we je graag bij. Wij zijn namelijk best een beetje trots op ons grote aanbod aan vegetarische en veganistische recepten. Dankzij de eindeloze creativiteit van onze receptontwikkelaars en inspirerende leveranciers zoals De Vegetarische Slager, smaken deze gerechten ook nog eens ontzettend goed. En nog leuker, binnenkort breiden we ons menu uit met nog meer vega(n) recepten. Zo is het voortaan elke dag Meatless Monday.

En verder?

Conclusie: je bent al hartstikke duurzaam bezig, gewoon door klant te zijn van Marley Spoon. Maar samen kunnen we nog meer doen. Wij doen ons uiterste best om 2022 een nog duurzamer jaar te maken, met een ambitieuze duurzaamheidsagenda en een hele berg goeie plannen, waar we je binnenkort meer over vertellen.

Samen sterker

In de tussentijd helpen we jou bij het maken van kleine, maar impactvolle duurzame beslissingen. Hoe kun je zelf bijvoorbeeld minder voedsel verspillen? En hoe zorg je nu dat je de producten uit je box zo lang mogelijk vers houdt? Deze en andere vragen gaan we allemaal beantwoorden in onze duurzame blogserie. Leuk én leerzaam dus!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.