Eet jezelf gelukkig: 4 ingrediënten voor een goed humeur

Je hebt misschien al eens gehoord dat chocolade goed is voor je humeur. Maar er zijn nog meer voedzam(er)e mood boosters te ontdekken! Van avocado tot zalm: deze ingrediënten zijn een eitje om in je voedingspatroon op te nemen. Je serotonineniveau - ook wel je gelukshormoon genoemd - zal je dankbaar zijn!

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 01/18/2021

1. 🍃 Spinazie

Spinazie bevat magnesium en geeft je energiepeil een duwtje in de rug. Daarnaast bevat het fenylethylamine, wat op haar beurt hetzelfde effect heeft op je geest als antidepressiva. Deze chemische verbinding stimuleert het lichaam om stoffen aan te maken die depressieve gevoelens tegengaan. Maakt je lichaam niet genoeg fenylethylamine aan? Dan kan je dit makkelijk als supplement bovenop je normale voeding innemen. Maar natuurlijk kan je ook spinazie in een gerecht verwerken, zoals bijvoorbeeld in deze sushibowl met steak teriyaki.

2. 🥑 Avocado

Deze exotische groene vrucht zit boordevol vitamine B3 en is daarmee een echte serotonine booster! Seroto-wat? Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je eetlust, slaap, humeur en pijn allemaal in goede banen lopen. Daarnaast bevat avocado heel wat omega-3-vetzuren: wetenschappelijke studies tonen aan dat dit bijdraagt aan gezonde hersenen en een goed humeur. Wil je meteen met dit superfood aan de slag gaan? Ontdek dan hier het recept voor deze vegan taco’s met portobello, zwarte bonen en guacamole.

3. 🥜 Noten

Alle noten bevatten tryptofaan, wat een voorloper van serotonine is. Je lichaam gebruikt deze stof om melatonine aan te maken, waardoor je slaappatroon vlot verloopt. Handig weetje: je lichaam maakt zelf geen tryptofaan aan, het is dus heel belangrijk om dit via je voeding binnen te krijgen! Daarnaast zitten noten boordevol antioxidanten en verlagen ze het risico op depressie. Klaar om ermee de keuken in te duiken? Ontdek dan hier ons recept voor wintersalade met kip, spek, pecannoten en appel!

4. 🎣 Zalm

Deze heerlijke vis komt niet alleen je smaakpapillen ten goede, maar krikt ook je humeur op. Net als noten is zalm rijk aan tryptofaan. Daarnaast bevat het omega-3-vetzuren, vitamine B12 en vitamine B6. De positieve effecten hiervan? Het helpt je lichaam om serotonine aan te maken, gaat ontstekingen tegen en beschermt de zenuwcellen in je hersenen. Over een schat uit de zee gesproken! Hier ontdek je alvast ons recept voor een bagel met zalm en eiersalade.