Tips voor duurzame kerstversieringen

Kerstversieringen zijn duur en worden vaak niet meer dan een paar keer gebruikt. Dat kan duurzamer! Met deze tips maak je van 'afval' je eigen kerstversieringen.

Door: Eva / 12/11/2019

joshua-reddekopp--L2bpjn2KK4-unsplash

Maak je eigen kaarsen

Gooi je opgebrande kaarsen altijd in de prullenbak? Niet doen! Gooi je lege glazen potjes in de glasbak? Ook niet doen! Met deze twee dingen, plus wat touw, kun je namelijk prachtige nieuwe kaarsen maken. Smelt het kaarsvet wat je over hebt au bain marie, houd een nieuwe lont in het midden van het lege potje, en giet het gesmolten kaarsvet daar omheen. Je kunt ook een (haar)speld gebruiken om de lont op z’n plaats te houden. Hoe meer verschillende kleuren, hoe leuker. Om een feestelijk tintje toe te voegen kun je de potjes versieren met wat lijm en glitters.

Slinger van wanten

Vooral ouders zullen dit herkennen: wanten verdwijnen iedere winter als sneeuw voor de zon, waardoor je veel rechter- of linkerwanten overhoudt waar je weinig meer aan hebt. In plaats van ze weg te gooien, kun je hier ook een kerstversiering van maken. Rijg ze aan een draad of lang stuk touw, en hang ze bijvoorbeeld boven de openhaard met wat kleine cadeautjes erin. Als je zelf niet genoeg wanten hebt, vraag dan eens rond bij vrienden of familie.

joanna-kosinska-i7q-HTO0SEM-unsplash

Dennenappels rapen

In een lichtslinger, op tafel, of aan elkaar vastgemaakt met touw, of als kerstbal met een haakje van ijzerdraad: dennenappels zijn de kerstversiering waarmee je alle kanten op kunt. Maak dus nog snel een uitstapje naar het bos om ze te verzamelen!

Vouw kerststerren met oud papier

Heb je nog veel restjes inpakpapier over, oud papier van andere creatieve projecten, of veel oude kranten en tijdschriften in huis? Sla dan aan het vouwen! Gebruik je creativiteit, of zoek er een handige Youtube tutorial voor 'origami christmas start' bij.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.