De lekkerste ongewone aardappels 🥔

Deze blog gaat over ongewone aardappelen. Op zoek naar een alternatief voor de standaard Hollandse aardappel? Wij zetten er vier in de spotlight!

Door: Eva / 01/31/2019

Ben jij ook gek op aardappelen, maar gaat de standaard Hollandse aardappel wel eens vervelen? Gelukkig zijn er nog veel meer soorten en kleuren om mee te variëren in de keuken. Van de exotische zoete aardappel tot de eigenaardige paarse truffelaardappel. Wij zetten vier gekke aardappels in de spotlight!

De zoete aardappel

De zoete aardappel, ook wel bekend als Bataat, kennen we natuurlijk allemaal. Zowel de witte als oranje variant zijn allebei zoet en kruidig van smaak en daardoor een heerlijke afwisseling met de ‘gewone’ aardappel. Bovendien is deze heerlijk om soep mee te maken. Een bataat is een knol, en dus eigenlijk geen familie van de aardappel, al wordt hij wel op dezelfde manier bereid.

De roze Roseval aardappel

Deze aardappeltjes hebben een rood-roze schil en een gele binnenkant. De zachte en romige smaak is een heerlijke combinatie met rozemarijn, zout en peper. Schillen hoeft niet: de schil smaakt juist erg lekker, zeker wanneer je de aardappels in de oven bakt. Daarnaast zien ze er veel leuker uit met het schilletje, en dat bespaart weer tijd in de keuken.

De paarse truffelaardappel

Deze aardappel variant uit Frankrijk (daar beter bekend als Vitelotte-Noir) is door zijn diepe, donker paarse kleur een echte eye-catcher op je bord. Aan de binnenkant is de aardappel licht paars, en bij het koken of bakken behoudt hij zijn mooie kleur. Hoewel de kleur en vorm sterk overeen komen met een truffel, smaakt hij daar niet naar. Chips gemaakt van deze aardappel zien we overigens ook steeds vaker terug in winkels.

De asperge-aardappel

De Ratte aardappel is geel en heeft zijn bijnaam ‘asperge-aardappel’ te danken aan zijn langwerpige vorm. De schil kan gegeten worden en smaakt net als het vruchtvlees een beetje naar kastanjes of noten. Veel chef-koks zeggen dat het hun favoriete aardappel is om mee te koken, en hij is vooral populair in de Franse keuken.

Wat is jouw favo aardappel? Proef 't zelf in één van deze aardappel toppers:

  1. 🥔Kip Saltimboca met geroosterde citrusgroenten

  2. 🥔Hutspot met spekjes en gecarameliseerde appel en tijm

  3. 🥔Tortilla de patata met aioli en geroosterde tomatensalade

  4. 🥔Catalaanse salade met kip, geroosterde paprika en krieltjes

Wil je zien wat er nog meer op het menu staat? Kijk dan hier!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.