Griekenland
Eilandhoppen? Een citytip naar Athene? Waar je ook neerstrijkt in Griekenland, er zijn een aantal gerechten die je altijd zult tegenkomen, en feta en tzatziki zijn niet weg te denken uit een tripje naar dit bijzondere land.
Souvlaki
De Griekse souvlaki bestaat al eeuwenlang, er is al een recept uit de 6e eeuw voor ‘kandaulous’ dat bestond uit gegrild vlees, pita, kaas en dille. Er zijn bovendien aanwijzingen dat de ‘souvlakia’ ook in de eeuwen erna regelmatig door straatverkopers werd verkocht. Een echte klassieker dus, en een van onze favoriete Griekse snacks! Wil jij hem thuis maken? Bekijk dan vooral ons recept voor varkensvleessouvlaki met griekse salade en brood!
Gyros
Gyros is eigenlijk afgeleid van de Turkse döner kebab, maar wordt in Griekenland gemaakt van gekruide, dun afgesneden reepjes varkensvlees. Hoewel je Gyros in Nederland vaak in de snackbar tegenkomt, is het in Griekenland een echte delicatesse! Wij beleggen er ook graag een broodje mee, zoals in dit recept voor varkensgyros met komkommer en dilleyoghurt!
Turkije
Turkije is al sinds jaar en dag een favoriete vakantiebestemming van ons Nederlanders. Of je nu naar Istanbul gaat, aan het strand ligt in Antalya, of all in gaat aan de Turkse Rivièra, je komt altijd met een lekker kleurtje en een paar extra kilo’s thuis. Want koken dat kunnen ze in Turkije zeker!
Pide
Pide is een Turkse varaint op pizza met een vulling van gehakt, tomaat en kruiden. Heerlijk als comfortfood, en je mag gewoon met je handen eten! Toe aan dit vakantiegevoel? Probeer dan ons recept voor pide met rundergehakt, paprika, frisse munt en koolslaw on the side.
Köfte
Voor de vleesliefhebber is Turkijke een perfect vakantieland. Zo kennen we allemaal de döner kebab, maar heb je al eens köfte geprobeerd? Deze gehaktballetjes op smaak gebracht met heerlijke kruiden als komijn, knoflook, gerookt paprikapoeder en zwarte peper zouden wij wel iedere avond kunnen eten. De rauwe varaint op dit gerecht is overigens cig köfte, gemaakt van rauwe ossenhaas met bulgur en pittige kruiden. Lees hier ons recept voor Turkse köfte met groene kruidenhummus en knoflookbrood!
Börek
Dit heerlijke bladerdeegrolletje vind je meestal gevuld met feta, bladerdeeg of spinazie en is zowel heerlijk als snack of als bijgerecht. Wij vullen ‘m in dit recept met feta en spinazie, en serveren ‘m met frisse komkommer-peersalade met munt.
Italië
Dit vakantieland heeft misschien wel de meest beroemde keuken van de wereld. Het land is befaamd voor haar pizza, pasta en risotto. Al een reden opzich – naast de prachtige meren, zee en bergen – om een tripje naar Napoli of Sardinië te boeken! Wil je dat Italië naar jou komt? Probeer dan deze heerlijke recepten uit!
Penne all’arrabiata
Deze pittige pasta is wereldwijd bekend, en heeft haar naam de danken aan het hete pepertje dat er standaard in verwerkt wordt. Arrabiata betekent namelijk boos! De ‘suga’ wordt volgens traditioneel recept gemaakt van in olijfolie gegaarde knoflook, tomaten en chilipepers. Wij serveren ‘m met romige mozzarella, artisjok en rucola. Hier lees je hoe jij hem maakt!
Risotto
Deze Italiaanse klassieker is een echte verwennerij! In dit recept combineren wij twee van onze favoriete elementen uit de Italiaanse keuken: risotto en Taleggio kaas! Je maakt deze risotto met Carnarolirijst, rijst die groeit in de Noord-Italiaanse provincies Pavia, Novara en Vercelli. Gecombineerd met gesauteerde prei en rokerige spekjes is deze risotto een echt koningsmaal.
Pizza
De naam van dit gerecht doet bij iedereen het water in de mond lopen, en heeft geen verdere introductie nodig! Wist je dat de allereerste pizza’s in de 18e eeuw in Napoli nog geen topping hadden? De platte ronde schijven werden verkocht als ‘broden’ door de straatverkopers. Wij zijn blij dat daar verandering in is gekomen! Ook geven wij je graag ons recept voor een heerlijke paprikapizza met olijven en zachte mozzarella.