10 detox recepten voor een innerlijke lenteschoonmaak

Wil jij het nieuwe seizoen goed beginnen met een innerlijke clean-up? De 10 lekkerste detox recepten hebben wij alvast voor je op een rij gezet.

10 detox recepten voor een innerlijke lenteschoonmaak

March 4, 2019

Wil jij het nieuwe seizoen goed beginnen met een innerlijke clean-up? De 10 lekkerste detox recepten hebben wij alvast voor je op een rij gezet.

We kunnen weer bijna zonder jas naar buiten, er staan lammetjes in de wei, en tussen het gras groeien krokusjes. Dat kan maar één ding betekenen: lente! Misschien begin jij dit seizoen graag met een lenteschoonmaak in huis. Maar wat dacht je van een frisse start voor je lichaam? Om alvast een handje te helpen, zetten wij de 10 gezondste detox recepten op een rij.

Gevulde linzen-pompoensoep met komijn, kurkuma en limoenolie

detox recept

Kurkuma staat bekend om haar mooie, okergele kleur. Maar wist je dat het ook een helende werking heeft? De gele wortel bevat namelijk curcumine, een antioxidant dat ontstekingsremmend werkt. Tip: curcumine wordt beter opgenomen door het lichaam als je het combineert met een snufje zwarte peper! Daarbij behoren linzen net als kikkererwten tot de peulvruchten, en die zijn erg geschikt als vleesvervanger dankzij de B-vitamines.

Lees hier het recept.

Citroen-tijmkippetje met krieltjes-venkelsalade

Citroen en venkel zijn in dit recept de ingrediënten die wonderen doen. Venkel brengt de spijsvertering tot rust en is ook nog eens goed voor de ogen. Citroen zit, zoals veel mensen al weten, boordevol vitamine C: goed voor je immuunsysteem!

Lees hier het recept.

Tartine met kikkererwtenspread en knapperige groentesalade

Yacon behoort tot de superfoods en wordt ook wel ‘de zoete genezer’ genoemd. Deze knol bevat weinig calorieën en suikers, en wordt in dit gerecht rauw gegeten. De kikkererwten in dit recept zijn goed voor de vezels, gezonde koolhydraten, calcium, ijzer, foliumzuur, B-vitamines, zink en magnesium. Een echte power-maaltijd dus!

Lees hier het recept.

Zeewierwraps met garnalen, wortel en yoghurtdressing

Zeewier wrap

Zeewier: het is lekkerder dan het klinkt! Deze alg is rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels! En de fel groene kleur staat ook nog eens mooi op het bord. De appel in dit gerecht zorgt naast een frisse bite ook voor wat extra vitamines.

Lees hier het recept!

Lichte pasta met serranoham, cottage cheesepesto en tomaatjes

Volkoren pasta is altijd een goede keuze wanneer je genoeg vezels wilt binnenkrijgen. Daarnaast is de cottage cheese in deze pasta een lekker, vetarm alternatief voor room of kaas met veel gezonde eiwitten. De pompoenpitten in deze pasta zijn ook nog eens goed voor het hart. Kortom, een gezonde maaltijd, waar je lekker lang van vol zit.

Lees hier het recept!

Frisse gerookte makreelsalade met dillekrieltjes en citroensaus

Vette vis zit vol met gezonde omega-3-visvetzuren, die weer beschermen tegen hart- en vaatziekten, en je geheugen op peil houden. Daarom is de makreel in dit gerecht gezond voor lichaam en geest. Ook zal het hele gezin van dit recept smullen: onze chefs gaven het een kindvriendelijk label!

Lees hier het recept!

Quinoabowl met groentechips, gemarineerde rode biet en feta

quinoa bowl

Quinoa is de perfecte basis voor een salade, omdat het een hoge voedingswaarde heeft, en alle essentiële aminozuren (bouwstenen) bevat die je lichaam nodig heeft om zelf eiwitten in je lichaam te maken. In vergelijking met andere granen zit het ook vol ijzer, vitamine B3, vitamine B6 en fosfor. De rode bieten in deze salade zorgen voor een hoge dosis vitamines en mineralen.

Lees hier het recept!

Chocolade-chili sin carne met linzen, bonen en paprika

Chocolade als avondeten, daar zijn wel mee aan boord! Pure chocolade bevat veel antioxidanten en is goed voor de bloedvaten. In dit gerecht wordt de chocolade door de chili sin carne gesmolten, en dat zorgt voor een bijzondere smaaksensatie.

Lees hier het recept!

Noedels in zoet-pittige saus met knoflookpaddenstoelen en sesam

Soba noedels zijn Japanse boekweitnoedels, en die bevatten alle acht aminozuren, waaronder lysine, wat ontbreekt in tarwemeel. Het gerecht is doordrenkt met knoflook, wat goed werkt tegen een hoge bloeddruk en schimmelinfecties zoals candida tegengaat. Knoflook bevat bovendien allicine, een krachtige stof met medicinale eigenschappen.

Lees hier het recept!

Lichte citrus-kipsalade met cranberry’s, pistache en quinoa

kip salade

Er wordt niet voor niets het advies gegeven om dagelijks een klein handje noten te eten: pistache noten zijn echte nutriënten bommetjes, vol vezels, eiwitten en gezonde vetten. Cranberries zijn goed voor de blaas, en rijk aan B- C- en A-vitamines. En natuurlijk is de quinoa ook in dit gerecht een echte krachtpatser!

Lees hier het recept!

Ben jij gek op gezond eten? Sinds dit jaar hebben we een speciale categorie op het menu met gezonde recepten! Meer inspiratie vind je hier.

Benieuwd wat er nog meer op ons menu staat de komende weken? Bekijk het snel!

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts