Met deze ingrediënten kun je hooikoorts bestrijden!

Niesbuien, een jeukneus en kriebels in de keel: voor mensen met hooikoorts zijn de lente en zomer geen pretje! Maar wist je dat je met bepaalde voeding de vervelende symptomen van hooikoorts kunt verminderen?

Met deze ingrediënten kun je hooikoorts bestrijden!

June 4, 2019

Niesbuien, een jeukneus en kriebels in de keel: voor mensen met hooikoorts zijn de lente en zomer geen pretje! Maar wist je dat je met bepaalde voeding de vervelende symptomen van hooikoorts kunt verminderen?

pollen

Waar de meeste mensen van de buitenlucht en de geur van vers gemaaid gras genieten, blijf je wanneer je hooikoorts hebt liever binnen. Hooikoorts is eigenlijk een allergie voor pollen – het stuifmeel van bijvoorbeeld bomen, grassen of kruiden. Het inademen van deze pollen zorgt voor een allergische reactie, waarbij histamine vrijkomt. Te veel histamine in het lichaam, betekent vervelende symptomen zoals jeuk, niezen of zwellingen.

Maar wat doe je eraan?

Een potentiële kuur tegen hooikoorts is de rauwe honing van een imker bij jou in de buurt. De theorie? Lokale honing bevat dezelfde pollen als in de lucht in jouw omgeving, waarvoor je allergisch bent. Door deze geleidelijk in je eetpatroon te verwerken, bouwt je lichaam een tolerantie op waardoor de allergie minder wordt.

Daarbij is het belangrijk genoeg vitamine D binnen te krijgen. Dit ontbreekt vaak bij mensen met allergische reacties. Hoe? Zorg voor genoeg uren in de zon per dag en eet vette vis, zuivel, paddenstoelen (het best shiitake) en ei.☀️

Ook helpt edelgist mogelijk tegen hooikoorts. Dat komt door de beta-glucanen (suikermoleculen) met veel toegeschreven positieve eigenschappen voor de gezondheid, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het stimuleren van ons afweersysteem.

Zorg ervoor dat je zink waarden altijd op peil zijn! Mensen met allergische reacties hebben vaak een zink tekort. Je vindt zink bijvoorbeeld in oesters, pompoenpitten en cashewnoten.

Kurkuma en gember! Dit gouden duo was ook de ster in onze Flu Fighters campagne met de beste ingrediënten tegen griep. Dat deze ingrediënten ook helpen tegen hooikoorts, laat nogmaals zien hoeveel helende eigenschappen ze bevatten.

De inname van omega 3-vetzuren kan helpen tegen allerlei allergieën, zo ook tegen hooikoorts. Je kunt deze in supplementen nemen of via voeding als lijnzaad(olie), chiazaad, walnoten en pompoenpitten.

Wat moet je vermijden?

Histamine – de eerder genoemde boosdoener – komt ook veel in voeding voor. En je raad het al: deze voeding kun je beter vermijden wanneer de pollen door de lucht vliegen. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel histamine:

  • Gefermenteerde producten zoals zuurkool, augurken en tempeh. Histamine ontstaat namelijk door processen als rijping en fermentatie in voeding.
  • Kazen die gefermenteerd zijn, zoals camembert en brie.
  • Vis uit blik.
  • Helaas staan veel van onze lievelingsgroenten op de lijst met histamine-rijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan avocado, spinazie, tomaten en bietjes. Qua fruit blijf je beter weg van kiwi en aardbeien.
  • Op het gebied van vlees kun je beter geen varkens- en lamsvlees of wild eten.
  • Ook dranken bevatten histamine: voornamelijk cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
  • We durven het bijna niet te zeggen, maar ook chocolade is rijk aan histamine.
  • Tot slot geldt er een negatief advies voor drop en ketjap bij hooikoorts.

Natuurlijk bevelen wij niet aan om al deze overwegend gezonde (en lekkere!) voedingsmiddelen te laten staan! Een gebalanceerd dieet is het belangrijkst om histamine in toom te houden. Voor ieder dieet geldt: te veel of te eentonig is nooit goed. Laat je ons weten of het hielp?

Deel dit bericht met je vrienden!
DE MAALTIJDBOX DIE BETER SMAAKT

Gerelateerde posts