Bespaar tijd in de keuken met onze favo keuken hacks

Met onze drukke agenda’s is het een hele uitdaging om een wekelijks menu te plannen, laat staan lekker lang te kokkerellen.

Door: Marley Spoon / 09/19/2018
Bespaar tijd in de keuken met onze keuken hacks

Met onze drukke agenda’s is het een hele uitdaging om een wekelijks menu te plannen. Laat staan het naar de supermarkt gaan en in de drukte van de loopgangen te bedenken welke recepten je wilt koken. Dankzij Marley Spoon tover je met een handvol ingrediënten in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Daarnaast worden recepten uitvoerig door onze koks getest; zo weten we zeker dat de volgorde van een recept logisch en efficiënt is. Speciaal voor deze blog hebben onze testkoks hun favoriete tijdbesparende trucs en keuken hacks voor jou verzameld. Je vindt ze hieronder, in willekeurige volgorde. Ongetwijfeld komen ze van pas.

Gember schillen

Een van de eerste dingen, die onze testkoks in de Marley Spoon-keuken leren, is dat het schillen van de gember met een lepeltje makkelijker gaat. Je volgt met de lepel de contouren van het stukje gemberwortel en, geloof ons, dat schilletje gaat er zo af!

Die verrekte granaatappel

Vind je het pielen van granaatappelpitjes ook zo’n crime? Tijdens onze zoektocht naar het optimaliseren van het voorbereiden van deze mooie vrucht, zijn wij op twee trucjes gestuit. Enerzijds kun je granaatappel halveren en de pitten eruit slaan. Anderzijds kun je de granaatappel in een kom water ontpitten en de pitjes er zó uit zeven. Wij hebben de proef op de som genomen en zijn fan van de water-truc. Niet alleen is ze sneller, ze zorgt er ook voor dat er geen nare vlekken op jouw kleding terechtkomen.

Cherrytomaatjes snijden als een pro

Cherrytomaatjes één voor één snijden is een behoorlijk bewerkelijke klus - zeker als je tegelijkertijd nog een paar andere potten of pannen in de gaten wilt houden! Je kunt jezelf de nodige tijd en moeite besparen door alle cherrytomaatjes op een plat bord te leggen. Dek af met een soortgelijk bord op de kop en gebruik een scherp, groot mes om tussen de borden door de cherrytomaten te halveren. In no-time is dat klusje geklaard!

Tomaten snijden

Perfect gedopt!

Sperzieboontjes doppen is een heikel karweitje. Je kunt je vast nog wel voor de geest halen hoe “moeders” een voor een heel precies de topjes van de sperziebonen eraf sneed. Dat kan vele malen makkelijker! Doe de sperziebonen in een stevig, rechthoekig bakje of doe ze desnoods in een plastic zakje. Schud goed zodat de topjes ongeveer op gelijke hoogte zijn en snijd ze er in één vlotte beweging af. Schud de sperziebonen naar de andere kant van het bakje of zakje en herhaal. En mocht het nodig zijn, dan kun je het snijden ook in een etappes doen.

Nooit meer kliederen

Eieren splitsen is een klusje dat we liever overlaten aan de betere banketbakker. Er is echter een heel handig trucje om dit zelf te doen - met een plastic fles! Men neme een schone plastic fles (die gemakkelijk in te knijpen is) en twee schone kommetjes. Breek het ei boven een kommetje. De dooier moet hierbij wel heel zijn! Vervolgens haal je met de fles de eidooier uit het eiwit; dit doe je door de fles dicht tegen de dooier aan de houden en vervolgens licht in te knijpen. Zo wordt de eidooier gesplitst. De eidooier doe je daarna in een tweede kommetje.

Liefde voor de waterkoker

Duurt het bij jou ook zo lang voordat het water in de kookpan aan de kook is? Onze testkoks zweren bij het gebruik van een waterkoker om dit proces te versnellen! Ondertussen heb je ook alvast mooi de tijd om wat ingrediënten voor te bereiden. Voor pasta’s en diverse Aziatische noedelsoorten heb je overigens ruim water nodig. Helaas hebben de meeste waterkokers een inhoud die niet veel verder gaat dan 1,5 liter. Je kunt dan ook alvast een deel van het water in de kookpan en het andere deel in de waterkoker aan de kook brengen.

Wat als je te veel kookt?

Het gebeurt wel eens; je hebt meer gekookt dan wat er aan tafel gegeten wordt. Gooi die restjes dan niet weg! Je kunt de restjes avondeten de volgende dag voor de lunch gebruiken, bijvoorbeeld in een lekkere lunchsalade Dat scheelt je weer wat voorbereidingstijd en een lunchsalade is daarnaast ook wat gezonder dan die saaie boterham met kaas. Ook kun je restjes soep, brood, wraps, gekookte of geblancheerde groenten invriezen. Neem een portie de avond van tevoren uit de vriezer en bereid hem de volgende dag!

Bespaar tijd door je groenten vooraf te snijden

Laat je pan goed op temperatuur komen

Het schrikt op het eerste gezicht misschien af, maar je moet er écht voor zorgen dat je pan op temperatuur is voor je vlees, groenten, smaakmakers of noten toevoegt. Voor een knapperig korstje is een gloeiend hete pan essentieel. Ook als je bijvoorbeeld aan het wokken slaat, moet je niet de groenten toevoegen terwijl de pan nog aan het opwarmen is. Je wilt immers dat de hitte goed kan verspreiden zodat de groenten gelijkmatig garen. Niet zeker of de pan heet genoeg is? Spreid dan je hand een paar centimeters erboven uit. Als je de warmte goed kunt voelen, is het tijd om te gaan koken. Ja, het is echt zó simpel!

Werk efficiënt en heb plezier!

Last, but not least: efficiënt werken in de keuken is essentieel.Voordat je wortels, aardappels en andere groenten bakt, is het handig om ze eerst allemaal te schillen en dan pas in stukken te snijden. Het één voor één schillen en vervolgens één voor één snijden neemt meer tijd in beslag. Het koken gaat zo niet alleen vlotter, je hebt ook meer rust tijdens het koken zelf.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.