8 winterse rookworst recepten die jou warm houden

It's that time of the year again... De dagen duren korter en de temperaturen dalen. Tijd voor... Rookworst! Marley Spoon presenteert deze 8 winterse rookworst recepten die jou deze winter warm houden. Eet smakelijk!

Door: Marley Spoon / 11/02/2018

1. Gegrilde rookworst met ovengroenten en kruidenolie

Er staat een echte Hollandse klassieker op het menu, en wat voor één! Deze prachtige rookworst van Jan's Vlees grill je, zodat 'ie mooie strepen krijgt en de heerlijke, licht rokerige smaak vrij komt. Deze serveer je met een goede portie ovengroenten. Besprenkel het geheel met een kruidenolie van oregano en peterselie. Lekkerrrr!

2. Gelderse rookworst met ovengroenten en peterseliepesto

Er staat een echte Hollandse klassieker op het menu, en wat voor één! Deze stevige rookworst van varkensvlees bak je het best in de grillpan, zodat 'ie mooie strepen krijgt en de heerlijke rokerige smaak vrij komt. De worst serveer je met een goede portie ovengroenten, besprenkeld met een pesto van peterselie. Mmm, doe ons nog eens zo’n bord Hollandse kost!

3. Gelderse rookworst met andijvie-pastinaakstamppot

Er staat een echte Hollandse klassieker op het menu, en wat voor één! Je gaart de ambachtelijke Gelderse rookworst in warm water en serveert hem bovenop een beetje stamppot van onze favoriete wintergroenten: pastinaak en die prachtig groene andijvie. Wist je trouwens dat de andijvie nauw verwant is aan de witlof? Gelukkig smaakt deze bladgroente een stuk minder bitter dan zijn kleine broertje zodat je er opperbest van kunt genieten.

4. Rookworst met linzenstoof en verse Italiaanse kruiden

Met oud en nieuw in het vizier kijken wij verder dan onze eigen oliebollen en appelbeignets. In Italië staat bijvoorbeeld deze linzenstoof op het menu, normaal geserveerd met Cotechino-worst en op smaak gebracht met tal van specerijen. Wij luiden het jaar in met een rijk gekruide versie van deze stoof en serveren hem met een stevige rookworst van varkensvlees.

5. Gelderse rookworst met jus en een koninklijke oranje stamppot

Voor vele Nederlanders is 27 april een dag om naar uit te kijken, want op deze dag viert men Koningsdag! Als klein eerbetoon aan het koningshuis heeft chef Amanda een recept bedacht wat Nederland ten voeten uit is. Sappige geroosterde oranje trostomaatjes geserveerd op een stamppotje van gewone en zoete aardappel. Inclusief jus en een flinke Gelderse rookworst. Laat dat feestje maar beginnen!

6. Rookworst in één pannetje met kazige rijst en groenten

Dit recept combineert in een haverklap allerlei favoriete ingrediënten van de kids: een stevige rookworst, kaas en rijst. De bloemkool, prei en paprika hebben wij alvast voor je gesneden zodat alles vlot in de pan kan. De rijst kook je daarnaast met een beetje meer water; hierdoor krijgt jouw rijstpannetje een extra romige textuur. Kaas erdoor en klaar is jouw bord comfort food!

7. Gelderse rookworst en groenten met kazige rijst uit één pan

Dit recept combineert op vernieuwende wijze een paar favoriete ingrediënten van de kids: rookworst, kaas en rijst. De paprika en courgette hebben wij alvast voor je gesneden zodat alles vlot in de pan kan. De rijst kook je daarnaast met meer water dan wat je van ons gewend bent; hierdoor krijgt jouw rijstpannetje een extra romige textuur. Kaas erdoor en klaar is jouw bord comfort food!

8. Linzensnert met rookworst en roggebrood met boeren beenham

Erwtensoep, of snert, is de ideale maaltijd na een koude, gure dag. Normaal maak je erwtensoep van spliterwten. Aangezien die een lange kooktijd hebben, bedachten wij een snelle variant met linzen. Net zo lekker en supersnel op tafel. Serveer deze verwarmende kom soep met geroosterd roggebrood en boeren beenham, het liefst bij het haardvuur!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.