1. Jackfruit
Deze veelzijdige vrucht is de nieuwe trend op het gebied van vegan en vegetarisch eten. Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!). Wij zijn fan van deze vrucht, omdat je er heerlijk mee kunt koken! De structuur van jackfruit is namelijk sponzig en neemt makkelijk smaken van andere ingrediënten op. Je kunt jackfruit dus goed marineren – en er bijvoorbeeld vegan pulled pork van maken. Ons recept voor een broodje pulled jackfruit lees je hier.
2. Kiwano
Dit stekelige stuk fruit, ookwel gehoornde meloen genoemd, komt oorspronkelijk uit sub-sahara Afrika maar groeit vandaag de dag ook in Nieuw-Zeeland. Het heeft zowel een indrukwekkende buiten- als binnenkant, en het groene, slijmerig uitziend vruchtvlees smaakt naar citrus-achtige komkommer. Je kunt een rijpe kiwano wel twee maanden bewaren: perfect om wat extra flair aan je fruitmand of tafel toe te voegen. Wil je hem gelijk opeten? Dan is hij lekker met ijs, in een smoothie of gewoon met de lepel.
3. Durian
Deze vrucht lijkt aan de buitenkant een beetje op jackfruit, maar de binnenkant doet dat zeker niet. Durian is namelijk niet bij iedereen geliefd door zijn sterke geur die vaak omschreven wordt als gefrituurde uien-, knoflook- of afvalgeur. Tip: zoek eens filmpjes op van mensen die de vrucht voor het eerst proberen. Gelukkig is de romige maar zoete smaak een stuk lekkerder dan de geur: vooral in Azië wordt de vrucht veel gegeten.
4. Zwarte zapote
Groen en glanzend aan de buitenkant, bruin of bijna zwart aan de binnenkant. Het is niet zo gek dat deze fruitsoort door haar zachte, crèmige structuur en donkere kleur de bijnaam ‘chocolademousse vrucht’ heeft gekregen. Wij betwijfelen of de zwarte zapote kan winnen van échte chocolademousse, maar de vrucht is met zijn zoete, nootachtige smaak in ieder geval een delicatesse. De vrucht is familie van de bekendere oranje kakivrucht en groeit van oorsprong in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië.
5. Ramboetan
De Nederlandse naam voor deze vrucht komt van het Indonesische woord ‘rambut’, wat ‘haar’ betekent. En dat heeft alles te maken met de harige buitenkant van deze vrucht. Aan de binnenkant lijkt de vrucht op lychee (doorzichtig en glibberig van textuur). Vind jij ‘m aaibaar of juist griezelig?
6. Salak
Bang voor slangen? Dan dagen we jou uit om deze vrucht te pellen. De schil lijkt namelijk precies op de huid van een reptiel met geel-bruine schubben. Daar ontleent deze vrucht dan ook zijn bijnaam aan: slangenvrucht. De binnenkant doet ons denken aan knoflook, omdat het vruchtvlees is opgedeeld in aparte ‘teentjes’. Hoe witter het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Fun fact: van de ‘salak pondoh’ wordt ook wel wijn gemaakt!
Heb je zin gekregen in fruit? Bij Marley Spoon kun je wekelijks vers fruit aan je maaltijdbox toevoegen! We zorgen altijd voor een goede mix tussen seizoens- en exotisch fruit. Meer info over onze fruitbox vind je hier. Ook staan er in de zomer talloze recepten met fruit op ons menu. Neem snel een kijkje!
Nieuw bij Marley Spoon? Bekijk de beste Marley Spoon kortingsbonnen van het jaar!