6 gekke fruitsoorten waar je nog nooit van gehoord hebt

Bij Marley Spoon zijn we gek op fruit! Als ontbijt, snack, of in een van onze recepten: de opties zijn eindeloos. Maar omdat een banaan of een appel wel eens gaat vervelen, zetten we hier de gekste fruitsoorten (inclusief funfacts) voor je op een rij!

Door: Lisa / 07/02/2019

1. Jackfruit

jackfruit-2108869 1920

Deze veelzijdige vrucht is de nieuwe trend op het gebied van vegan en vegetarisch eten. Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!). Wij zijn fan van deze vrucht, omdat je er heerlijk mee kunt koken! De structuur van jackfruit is namelijk sponzig en neemt makkelijk smaken van andere ingrediënten op. Je kunt jackfruit dus goed marineren - en er bijvoorbeeld vegan pulled pork van maken. Ons recept voor een broodje pulled jackfruit lees je hier.

2. Kiwano

horned-melon-2037814 1920

Dit stekelige stuk fruit, ookwel gehoornde meloen genoemd, komt oorspronkelijk uit sub-sahara Afrika maar groeit vandaag de dag ook in Nieuw-Zeeland. Het heeft zowel een indrukwekkende buiten- als binnenkant, en het groene, slijmerig uitziend vruchtvlees smaakt naar citrus-achtige komkommer. Je kunt een rijpe kiwano wel twee maanden bewaren: perfect om wat extra flair aan je fruitmand of tafel toe te voegen. Wil je hem gelijk opeten? Dan is hij lekker met ijs, in een smoothie of gewoon met de lepel.

3. Durian

durian-1493310 1920

Deze vrucht lijkt aan de buitenkant een beetje op jackfruit, maar de binnenkant doet dat zeker niet. Durian is namelijk niet bij iedereen geliefd door zijn sterke geur die vaak omschreven wordt als gefrituurde uien-, knoflook- of afvalgeur. Tip: zoek eens filmpjes op van mensen die de vrucht voor het eerst proberen. Gelukkig is de romige maar zoete smaak een stuk lekkerder dan de geur: vooral in Azië wordt de vrucht veel gegeten.

4. Zwarte zapote

fruit-3143337 1920

Groen en glanzend aan de buitenkant, bruin of bijna zwart aan de binnenkant. Het is niet zo gek dat deze fruitsoort door haar zachte, crèmige structuur en donkere kleur de bijnaam ‘chocolademousse vrucht’ heeft gekregen. Wij betwijfelen of de zwarte zapote kan winnen van échte chocolademousse, maar de vrucht is met zijn zoete, nootachtige smaak in ieder geval een delicatesse. De vrucht is familie van de bekendere oranje kakivrucht en groeit van oorsprong in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië.

5. Ramboetan

fruit-3034321 1920

De Nederlandse naam voor deze vrucht komt van het Indonesische woord ‘rambut’, wat ‘haar’ betekent. En dat heeft alles te maken met de harige buitenkant van deze vrucht. Aan de binnenkant lijkt de vrucht op lychee (doorzichtig en glibberig van textuur). Vind jij 'm aaibaar of juist griezelig?

6. Salak

salacca-2829396 1920

Bang voor slangen? Dan dagen we jou uit om deze vrucht te pellen. De schil lijkt namelijk precies op de huid van een reptiel met geel-bruine schubben. Daar ontleent deze vrucht dan ook zijn bijnaam aan: slangenvrucht. De binnenkant doet ons denken aan knoflook, omdat het vruchtvlees is opgedeeld in aparte ‘teentjes’. Hoe witter het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Fun fact: van de ‘salak pondoh’ wordt ook wel wijn gemaakt!

Heb je zin gekregen in fruit? Bij Marley Spoon kun je wekelijks vers fruit aan je maaltijdbox toevoegen! We zorgen altijd voor een goede mix tussen seizoens- en exotisch fruit. Meer info over onze fruitbox vind je hier. Ook staan er in de zomer talloze recepten met fruit op ons menu. Neem snel een kijkje!

Nieuw bij Marley Spoon? Bekijk de beste Marley Spoon kortingsbonnen van het jaar!

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.