5 tips voor de perfecte fruittaart van chef Natalie

Een heerlijke fruittaart is altijd een schot in de roos. Maar toch is niet elk recept een gegarandeerd succes: zo kan je taartdeeg scheuren of de fruitvulling te vloeibaar zijn. In deze blogpost geeft chef Natalie 5 tips voor de perfecte fruittaart. Zo wordt jouw volgende creatie het kroonstuk van de tafel!

Door: Natalie Dale / 06/23/2021

ID5883 sm

1. 🍓🔪 Snijd fruit in mooie, gelijke stukjes

Hét geheim voor een perfecte fruittaart: snijd vruchten -net zoals groenten- in gelijke stukjes. Of je nu aardbeien, appels of peren gebruikt: dit zorgt ervoor dat het eindresultaat gelijk gegaard is. En denk ook aan het esthetische aspect: een appeltaart met gelijk gesneden appelpartjes oogt véél mooier.

2. 🥧 Voorkom dat je taartdeeg scheurt (of los het op)

Een gescheurd taartdeeg is best een domper op de feestvreugde. Zo vloeit de fruitvulling er tijdens het bakken uit en wordt de taartbodem vochtig. Voorkom dit door tijdens het uitrollen van het deeg niet te veel bloem te gebruiken, anders wordt het snel droog en gaat het scheuren. Is je taartdeeg na het uitrollen toch gescheurd? Geen probleem: leg het voorzichtig in de taartvorm en vul de gaatjes op met restjes deeg. Zo zal niemand het door hebben...

3. 🍑 Houd het simpel

Of je nu gaat voor een appeltaart of nectarinetaart: fruit speelt de hoofdrol, terwijl het gebakken deeg voor de bijhorende crunch zorgt. Less is more: met een vleugje suiker en wat kruiden (zoals kaneel of gember) proef je de smaak van seizoensfruit op z’n best!

4. 🍒 Voorkom een té sappige vulling

Zonder bindmiddel kan de vulling van een fruittaart te vloeibaar zijn, waardoor je het moeilijk kan aansnijden. Meng daarom vóór het bakken een eetlepel maizena door de stukjes fruit: zo krijg je na het bakken een glanzende, gebonden vulling. Geen maïszetmeel in huis? Je kan ook een dubbele hoeveelheid tarwebloem gebruiken. Let wel dat de vulling er dan net iets minder glanzend zal uitzien.

5. ✨ De finishing touch

Het oog wil ook wat: in pâtisserie maken kleine details een groot verschil voor het eindresultaat. Wil je een extra glanzend taartdeeg? Kluts dan een eidooier los met een scheutje melk en borstel de taart hier net vóór het bakken mee in. Bestrooi het tenslotte met een beetje (riet)suiker en laat de oven de rest van het werk doen... Dat wordt smullen!

👩‍🍳 Ga zelf aan de slag!

Klaar om Natalie’s tips in praktijk om te zetten? Ga dan aan de slag met onze heerlijke nectarine-pruimengalette: het recept ontdek je hier.

Voeg onze bakrecepten toe aan je box!