4 tips voor een schone koelkast

Waarschijnlijk ken je dit scenario wel: je morst een beetje saus of melk in de koelkast en al na een paar weken krijgt je hele koelkast een vreemd geurtje en vieze vlekken. Hoog tijd om alles een grondige poetsbeurt te geven dus! In deze blogpost ontdek je 4 handige tips voor een heerlijk frisse koelkast.

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 03/26/2021

Koelkast schoonmaken

Bijna geen enkele andere plek in de keuken is zo gevoelig voor bacteriën en ziektekiemen als de koelkast. Je gebruikt het dagelijks, dus is het belangrijk om deze regelmatig te poetsen. Een algemene tip: gebruik geen chemische reinigingsmiddelen, maar bijvoorbeeld azijn of citroenwater als reinigingsmiddel. Zo verwijder je vlekken en neutraliseer je geuren op een natuurlijke manier. Hiervoor meng je 100 ml azijn met 200 ml warm water, of pers je 1-2 citroenen uit en meng je het sap met dezelfde hoeveelheid warm water.

🧹 Tip 1: maak de koelkast leeg

Begin door je koelkast leeg te maken. Gooi alle producten weg waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is en houd alles apart wat je nog wilt houden. Denk ook na over welke producten je waarschijnlijk niet meer zal gebruiken, zoals allerlei sausjes. Heb je bijzonder temperatuurgevoelig eten (zoals vlees of melk) in de koelkast liggen? Bewaar dit dan tijdelijk in de vriezer, bij de buren of in de kelder: zo kan je de koelkast volledig leegmaken. Klaar om te poetsen!

🧽 Tip 2: plateau’s schoonmaken

Haal alle verwijderbare onderdelen eruit en maak ze schoon met een vochtige warme doek en citroen-/azijnwater. Hardnekkige vlekken kan je voorzichtig verwijderen met een mesje. Wanneer alles schoon is, spoel je het af met water en laat je het goed drogen.

🧽 Tip 3: de binnenkant schoonmaken

De binnenkant kan je makkelijk schoonmaken door een doek nat te maken met warm citroen-/azijnwater en vervolgens voorzichtig over alle onderdelen te wrijven. Voor hardnekkige vlekken kun je ook een zachte tandenborstel gebruiken. Dankzij de neutraliserende werking van het azijn-/citroenwater zijn de vieze geurtjes op zo verdwenen! Let er ook op om het kleine gaatje op de bodem voor het waterafvoer schoon te maken met een wattenstaafje: dit kan namelijk snel verstopt raken door kleine etensresten of stof. Ga tenslotte met een droge doek nog eens over alles, of laat je koelkast drogen met de deur open. Zo blijft er geen vocht meer achter!

🥑 Tip 4: vullen maar!

Nu je koelkast opnieuw mooi blinkt, kan je alle ingrediënten netjes terug op hun plaats zetten. Wil je vieze geurtjes blijven tegengaan? Leg dan een halve citroen met een beetje zuiveringszout (natriumbicarbonaat) in de koelkast: frisheid gegarandeerd!