Er komt heel wat kennis en creativiteit kijken bij een gezonde vegan lifestyle. Want veganistisch eten betekent niet automatisch dat je ook gezond eet. Met deze tips maak je jouw vegan dieet gezonder dan ooit!
Ook met een vegan dieet is het prima mogelijk om zonder ingewikkelde voedingstabellen te bestuderen en moeilijke rekensommen dagelijks aan alle belangrijke voedingsstoffen te komen. Groenten, fruit, peulvruchten, zaden, noten en volkoren granen vormen de basis. Ze voorzien het lichaam van veel essentiële plantaardige voedingsstoffen.
De veganistische keuken is erg gevarieerd en verrassend. Alleen omdat je geen dierlijke producten gebruikt, wil nog niet zeggen dat je een eentonig dieet moet volgen - integendeel. Goede veganistische recepten vervangen dierlijke producten met voedzame vervangers, zonder dat dit iets afdoet aan de smaak. Zo wordt melk bijvoorbeeld vervangen door rijst-, soja- of havermelk, en zijn er tegenwoordig veel vleesvervangers op de markt (seitan is een van onze favorieten!) die minstens even lekker zijn als vlees. Overschakelen naar een veganistisch dieet kan in het begin moeilijk zijn, omdat veel eetgewoontes door je opvoeding, cultuur of omgeving worden bepaald. Maar je zult snel veel spannende mogelijkheden en combinaties ontdekken die je nooit eerder had overwogen.
Receptidee: deze knapperige tofu met pindasaus en snelle sobanoedel-groentewok valt gegarandeerd in de smaak!
Vitamine B12 is een micronutriënt die belangrijke taken in het menselijk lichaam vervult. Omdat het in principe alleen in dierlijke producten voorkomt en plantaardig voedsel geen veilige bron van vitamine B12 is, moeten veganisten het vooral via voedingssupplementen innemen om een voldoende goede voorziening te garanderen.
Suiker, eigenlijk ook veganistisch eten, moet zoveel mogelijk worden vermeden. De industriële suiker wordt van vrijwel alle vitamines en mineralen "schoongemaakt" en wat overblijft zijn pure koolhydraten - deze maken je dik en ziek. Veganisten zouden er de voorkeur aan moeten geven om hun suikerbehoeften te dekken via natuurlijke suikerleveranciers zoals vers fruit.
Receptidee: zo eenvoudig is het om een vegan Mexicaanse bonensoep met guacamole en limoensalsa te maken!
Veel mensen zijn bang dat als ze afzien van dierlijke producten, ze een tekort aan ijzer zullen krijgen. Om dit te voorkomen raden we plantaardige voedingsmiddelen aan die bijzonder veel ijzer bevatten, zoals quinoa, amarant, gierst, pompoenpitten of sesamzaad, linzen en soja-eiwit in de vorm van "sojavlees". Om de ijzerabsorptie van het lichaam te bevorderen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg ijzerhoudend voedsel en vitamine C binnenkrijgt. Gefermenteerde producten zoals miso of tempeh, zuur voedsel of zwavelhoudende aminozuren (zonnebloempitten of sojabonen) helpen daarbij. Alleen al vitamine C kan het ijzerabsorptievermogen met 3 tot 4 keer verhogen!
Bij Marley Spoon staan er vanaf mei iedere week meer vegan recepten op het menu! Dus heb jij extra inspiratie nodig? Kijk dan op ons menu!