Bij Marley Spoon willen we je elke dag verrassen met verse ingrediënten, inspirerende recepten en heerlijke gerechten. Maar wie zijn de culinaire masterminds die jullie smaakpapillen wekelijks met 30 recepten verwennen? In deze blogpost kom je hierover meer te weten door de ogen van Foodstylist Stephen Hendriksen.
Ik werk dagelijks samen met fotografen, receptontwikkelaars en videomakers om ervoor te zorgen dat elk gerecht uit ons menu er zo verleidelijk mogelijk uitziet. We willen dat alle klanten een totaalervaring hebben, vanaf hun eerste websitebezoek tot ze een gerecht klaarmaken. En daar hoort natuurlijk een sterk visueel verhaal bij. Als foodstylist match ik een gerecht met een bepaalde sfeer door de juiste attributen te kiezen. Een winters gerecht vraagt bijvoorbeeld om warme ondertonen zoals donker hout of aardewerk, terwijl een zomerse salade eerder materialen met lichte kleurtinten kan gebruiken. De fotograaf en/of videographer geven op hun beurt dan weer input over factoren zoals licht en compositie. Ik zit nu ongeveer 6 jaar in het team: initieel begon ik als Culinair Assistent, waarna ik doorgroeide tot Receptontwikkelaar en uiteindelijk in deze rol als Foodstylist belandde. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!
We hebben een unieke groepsdynamiek met heel wat ruimte voor creatieve input van iedereen. Alvorens we een gerecht fotograferen, wordt het recept gepland door Recipe Managers, en geschreven door Receptontwikkelaars. Als het recept eenmaal 100% perfect is, word ik ingeschakeld om het gerecht op een zo mooi mogelijke manier te presenteren. Zo komen we altijd tot een visueel plaatje waar iedereen trots op is.
Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van celebrity chefs. Ik houd ervan om connecties te maken en me te laten inspireren door mensen die even dol zijn op koken als ikzelf. Zo heb ik bijvoorbeeld veel vrienden die eigenaar zijn van een hip eetcafé of gezellig restaurant. Een afspraakje met hen staat dus altijd gelijk aan een nieuwe culinaire ontdekking.
Ten eerste, ga volop voor fusion. Wanneer ik bijvoorbeeld een Italiaans gerecht maak, houd ik me absoluut niet in om Aziatische kruiden voor een extra kick te gebruiken. Een andere tip die ik meegeef is de smaaksensatie die ansjovis in zoveel gerechten teweeg kan brengen, zelfs als je niet op zoek bent naar een vissmaak. In een vegetarische lasagne geeft het bijvoorbeeld een diepe, bijna vleesachtige smaak. Ook in tacos doen deze visjes het beslist goed. Wil je volledig vegan gaan, maar niet aan smaak inboeten? Mix dan wat champignons, walnoten en sojasaus in een blender. Dit kan je gebruiken als lekker vleesalternatief in een heleboel gerechten!
Koken heeft altijd in mijn vingers gezeten. Ik ben opgegroeid in Australië en heb er aan de universiteit milieu ingenieurswetenschappen gestudeerd. Maar zelfs tijdens mijn studentenjaren was ik niet uit de keuken weg te houden. Om een extra centje bij te verdienen, begon ik als afwasser in een restaurant. Door hard te werken kon ik opklimmen en werd ik er uiteindelijk chef kok. Eenmaal toen ik mijn diploma behaald had, kwam de typische quarterlife ontdekkingsdrang en trok ik de wijde wereld in. Dankzij mijn ervaring als chef kok kon ik makkelijk overal aan de slag, en zo werkte ik in verschillende restaurants in Alaska, Canada, Nieuw Zeeland, Oostenrijk en Londen. Kortom, dé ideale manier om mijn zintuigen op een multicultureel tripje te sturen! Nu woon ik al 6 jaar in Berlijn en combineer ik mijn 2 grootste passies: koken en DJ’en.
De laatste jaren heb ik in verschillende uithoeken van de wereld gewoond, en die ervaringen maken me misschien des te meer verknocht aan mijn Australische roots. Ons land staat bekend om haar multiculturele invloeden. Als het op de Aziatische keuken aankomt, kunnen volgens mij niet veel plekken tippen aan het Newtown district in Sydney. Een echte aanrader als je in post-corona tijden naar Australië wil reizen!
Mix ‘n match! Volgens mij gaat fusion nog hipper en hotter worden dan het al is. Waarom geen lasagne met Aziatische, Mediterrane en Midden-Oosterse invloeden tegelijk? Het is tenslotte de smaak die het belangrijkste is.
Knoflook: ui kan echt niet opboksen tegen de veelzijdigheid van knoflook.
Snel: ik smelt voor alles wat in recordtempo op tafel staat. Om een recept efficiënter te maken, moet je soms wat afwijken van de authentieke bereidingswijze - en daar is volgens mij niks mis mee. Ik experimenteer er graag op los, en zie wel waar het mij uiteindelijk brengt.
Garde: Ik houd ervan om mijn handen tijdens het koken te gebruiken, zoiets voelt haast therapeutisch aan voor mij. Ook krijg je zo bijvoorbeeld beter grip op hoe lang je room kan kloppen voordat het in boter verandert.
Comfort food: Geef mij maar een heerlijk vettige maaltijd met heel wat zout. Mijn lichaam zal me misschien op lange termijn niet dankbaar zijn, maar mijn geest op het moment zelf wel (lacht).
Zelf koken: ik houd ervan om thuis met vrienden te koken en samen te genieten. Als ik daarentegen op een nieuwe plek ben, ga ik uiteraard eerder op ontdekking naar de leukste eettentjes in de buurt.