'Fika' - genieten op z'n Zweeds

Hej Sverige! Marley Spoon levert vanaf januari ook maaltijdboxen in Zweden! Om ons voor te bereiden, hebben we ons in een een typisch Zweedse traditie verdiept: Fika!

Door: Lisa / 01/10/2020

Maar wat betekent Fika eigenlijk?

Een fika is een koffiepauze met lekkere koekjes of gebakjes - maar voor de Zweden is het nog veel meer! Je neemt niet alleen even pauze, maar neemt ook even de tijd voor je vrienden of collega's. Naast koffie, hoort daar altijd een kaneelbroodje, koekje of gebakje bij. Het is voor velen een goede manier om in contact te komen met anderen, stress te verminderen, contacten te onderhouden of zelfs om op (eerste) date te gaan. Wat voor ons het café is, is voor Zweden eigenlijk de bakker of koffiezaak om de hoek.

cinnamon-rolls-4421067 1920

Fika-traditie op de werkplek

Ook bedrijven hebben vaak de gewoonte om regelmatig fika te organiseren. Er wordt vaak een fika in de ochtend én in de middag gehouden. Het maakt niet uit of je tot aan je nek ik het werk zit: voor fika moet tijd gemaakt worden, al is het maar 10 minuten. Zo ontspan je, en dit bevordert juist je productiviteit. Ook bevordert een fika de werksfeer in het algemeen, en is het een goede manier om informeel samen te komen met collega's. Werknemer of baas: tijdens fika is iedereen gelijk.

coffee-601535 1920

Fika-feiten

  • De term "fika" bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw en werd waarschijnlijk bedacht door reizigers en handelaren uit die tijd.
  • De Zweden houden van koffie. Na de Finnen drinken ze wereldwijd de meeste koffie. Gemiddeld 9 kg per jaar, wat meer dan 3 koppen koffie per dag betekent.
  • Een fika op kantoor rond 15.00 uur is in veel Zweedse bedrijven een integraal onderdeel van het dagelijks leven.
  • Een gratis refill van koffie of thee heet Påtår en is in veel een Zweedse café's heel normaal.

We kijken ernaar uit je te ontmoeten, Zweden! Ses snart… 🇸🇪 Trouwens, Marley Spoon is nu ook beschikbaar in Denemarken. Hier kun je meer leren over het Deense recept voor geluk: "Hygge".

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.