Een culinair koffiepraatje met TV chef Loïc Van Impe

Bij onze zuiderburen is er onlangs heel wat culinair talent op TV verschenen. Peter Goossens onthulde zijn fancy restaurant geheimen, terwijl Piet Huysentruyt en Jeroen Meus Vlaamse thuischefs leerden koken. Maar weinig onder hen maakten koken zo jong en toegankelijk tegelijk als Loïc Van Impe. Wij konden hem strikken voor een virtueel koffiepraatje, waarin hij ons in geuren en kleuren vertelde over zijn passie voor eten én een eigen twist gaf aan 3 Marley Spoon recepten.

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 03/12/2021

Hi Loïc, hoe is jouw passie voor koken door de jaren heen gegroeid?

De traiteurszaak van mijn ouders bevond zich op de begane grond van ons huis. Horeca voelt dan ook van kinds af aan als een natuurlijke habitat voor mij. Als tiener wilde ik graag naar de kokschool gaan, maar gezien het harde leven in de horeca weigerde mijn mama dit resoluut. Toen heb ik maar een tussenoplossing gevonden en werkte ik als jobstudent bij restaurants. Op de middelbare school heb ik Wetenschappen-Wiskunde gestudeerd, waarna ik een opleiding als videomonteur aan het RITCS in Brussel gevolgd heb. Enkele jaren geleden nam ik deel aan het kookprogramma ‘The Taste’. Helaas won ik niet, maar tussen de opnames door liep ik verbaasd rond op de set en ging ik uit interesse met de productieploeg praten. Zo kreeg ik een jobaanbod om als videomonteur bij De Keuken Van Sofie (kookprogramma op VTM, nvdr) aan de slag te gaan, waar ik in een sneltempo de kneepjes van het TV-vak leerde kennen. In 2016 kwam ik met een online videoreeks voor studenten: Kotfood (kot betekent studentenkamer in Vlaanderen, nvdr). Al gauw ging de bal rollen, en zo kreeg ik de vraag van VTM en RTL om een dagelijks kookprogramma te presenteren. Uiteindelijk ben ik blij om deze ‘alternatieve piste’ bewandeld te hebben, want nu kan ik mijn twee passies in één job combineren: audiovisuele kunsten en koken!

In jouw meest recente kookboek ‘Zot van Koken’ geef je naast 70 inspirerende recepten ook 29 hacks prijs. Kan je 3 van die hacks met ons delen?

Zeker! Wanneer je een taart bakt, moet je vaak een vel bakpapier in de vorm leggen zodat het deeg niet vastplakt. Helaas blijft bakpapier niet zo makkelijk op zijn plaats zitten, en springt het er nogal snel uit. Mijn oplossing: maak het een beetje nat, verfrommel het tot een bolletje en knijp het water eruit. Leg het in de taartvorm en je zal merken dat het geen vin meer verroert!

Daarnaast heb ik een snelle én makkelijke manier om een ei te pocheren. De microgolfoven wordt volgens mij nog te vaak onterecht als een demonische tool gezien. Met deze hack bewijs ik het tegendeel: meng in een koffiebeker wat warm water en een druppeltje azijn door elkaar. Breek hier voorzichtig een eitje in en verwarm het 30 seconden in de magnetron. Et voila: daar heb je een moeiteloos en perfect gepocheerd ei!

Een derde handige hack: als je brooddeeg wat te veel plakt, dan heb je snel de neiging om wat bloem toe te voegen zodat het kneedbaarder wordt. Dit raad ik absoluut af, aangezien het resultaat op die manier net te droog kan worden. Maak liever je handen wat nat - zo blijven er geen deeg korstjes op je vingers en kan je er makkelijk doorheen kneden.

Bij Marley Spoon vinden we het belangrijk om zo min mogelijk voedselverspilling te hebben. Hoe ga jij dit in de keuken tegen?

Allereerst: wees creatief met restjes! Heb je bechamelsaus over? Dit kan je makkelijk invriezen voor de volgende lasagne. Teveel paprika’s? Snijd ze doormidden, doe er een heerlijke vulling in (zoals gehakt) en bewaar in de diepvries. Perfect voor momenten waarop je veel honger en weinig tijd hebt! Pekelen is trouwens ook een vergeten bewaartechniek die volgens mij meer in de spotlights mag staan. Van witte kool tot radijs, komkommer, vlees of vis: zelfs maanden na je supermarktbezoek kan je er nog steeds van genieten. En als je écht niet weet wat je ermee moet doen, dan kan je het natuurlijk nog steeds aan je kippen geven.

Je bent jong en kookt erop los: best een drukke levensstijl dus. Hoe slaag jij erin om s’ avonds vers en snel eten op tafel te zetten?

Simpel: hoe druk mijn dag ook geweest is, ik beschouw thuis koken altijd als een therapeutische bezigheid. Als ik een hele dag op set heb gekookt, is een avondmaaltijd maken pure ontspanning voor mij. Ik zet dan een leuk muziekje op en geniet van elke stap in het recept: van ui snijden tot een pot op het vuur laten sudderen. Heb je echt een hekel aan koken? Dat kan, maar probeer toch om er een beetje mindfulness van te maken. Geen andere impulsen, enkel jij, je tools en de ingrediënten!

Hoe zou jij deze 3 Marley Spoon recepten een Loïc touch geven?

Sesam hoisinkip met groentewok en komkommer

Sesamkip

Ik houd ervan om ingrediënten apart te serveren, zo smaak je de structuur van groenten of zachtheid van vlees bijvoorbeeld veel beter. In dit recept zou ik de noedels dus apart koken en mengen met wat sesamolie en hoisinsaus: zo krijgen ze een lekker laagje. De kip zou ik goed aanbakken, waarna de groentes erbij komen. Vervolgens zou ik er een maïzena ‘slurry’ (een papje van maïzena en water) doorroeren: zo krijg je een beetje het effect van kip in zoetzure saus. Alles apart, maar wel samen een explosie aan smaak!

Veggieburger à la Caprese met courgette-basilicumsalade

Veggie burger

Hier zou ik een smashed burger van maken, een techniek die uit LA is overgewaaid. Hiervoor laat je een pan snikheet op het vuur worden, waarna je de burger zo hard mogelijk met een spatel in de pan plet - zo wordt alles lekker crispy. Heb je het graag extra cheesy? Snijd de burger in twee, beleg één kant van beide burgers met mozzarella en bak ze aan beide kanten stevig aan. Het broodje zou ik bestrijken met een zelfgemaakte basilicum mayo - zo wordt het geheel vettig en prettig tegelijk. En om het gerecht af te werken zou ik alle groenten fijn snijden en mengen met wat azijn en basilicum. Frisse smaken die hand in hand gaan met de stevige burger!

Scones met mascarponeroom en abrikozencompote met gember

Scones

Scones zijn lekker, maar persoonlijk vind ik pancakes nóg lekkerder! Dit recept zou ik heruitvinden door een stapel luchtige pancakes te bakken. Vervolgens giet ik er een ‘fake’ ahornsiroop over, die ik maak door de abrikozen in te koken met een beetje gember en dit vervolgens te mixen. Met een lepeltje boter erbij heb je een romig en fruitig sausje tegelijk. Doe daar nog een royale lepel mascarpone bovenop en je hebt een dessertje om U tegen te zeggen.

Wil je meer te weten komen over Loïc?

Klik dan hier door naar zijn website.