De 80-20 regel: het gaat allemaal om balans

Dankzij Marley Spoon kan je genieten van allerlei verschillende gerechten. Word je soms wat teveel verleid door ongezonde voeding? Of ben je op zoek naar een manier om een gebalanceerd voedingspatroon aan te houden? In deze blogpost ontdek je alles over de 80-20 regel!

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 05/07/2021

Wat is de 80-20 regel?

Het 80-20 principe -ook wel het Pareto principe genoemd- komt oorspronkelijk uit de wiskunde, maar kan ook perfect als vuistregel voor een gebalanceerde levensstijl toegepast worden. Kort gezegd: 80% van je voedingspatroon bestaat uit gezonde producten (bv. volkoren granen, groente, fruit, magere zuivel, noten,...), terwijl 20% uit ongezonde producten mag bestaan. Hoe je deze regel invult is behoorlijk vrij: zo kan je maaltijd bestaan uit 80% gezonde en 20% ‘ongezonde’ dingen. Maar je kan het ook per dag of week bekijken: 80% van de tijd let je waarop je eet, terwijl je de resterende 20% volop mag zondigen.

🍽 De 80-20 regel in de praktijk

Het basisidee achter de 80-20 regel is dat je een gulden middenweg vindt tussen een strikt dieet en een ongezonde levensstijl: zo kan je duurzaam een gezonde levensstijl aanhouden en voorkom je het typische jojo-effect door jezelf allerlei ongezonde dingen te ontzeggen. Om deze regel toe te passen, weet je best op voorhand welke voedingsproducten gezond, minder gezond of ongezond zijn. Op de website van het Voedingscentrum vind je een handige tool om de voedingswaarden per product te bekijken. Zo bevatten noten heel wat gezonde vetten, en is een stukje pure chocolade best voedzaam. Een portie kikkererwten bevat bijvoorbeeld veel vezels en eiwitten, terwijl een handvol snoep erg veel suiker en weinig vezels bevat. Je even verdiepen in de voedingswaarden van (on)gezonde producten zal je dus een stevig duwtje in de rug geven om de 80-20 regel succesvol toe te passen!

🤤 Genieten mag

Gezond hoeft niet saai te zijn: dat bewijzen we ook met ons Marley Spoon menu. Maar af en toe mag de rem volledig los en kan je zondigen zonder schuldgevoel. Wees vooral niet te streng met jezelf en geniet van wat je eet, of je nu gaat voor heerlijke bulgursalade met verse vis of wentelteefjes met ontbijtspek!

Voeg gerechten toe aan je box en pas de 80-20 regel toe!