16:8 of 5:2? Zo doe je aan intermittent vasten

Vasten is niets nieuws. Al duizenden jaren geleden deden de oude Egyptenaren aan vasten om hun lichaam te reinigen. Daarnaast hebben bijna alle religies een vastenperiode (bv. de Ramadan of de vastentijd voor Pasen). Ook in niet-religieuze context heeft vasten heel wat voordelen. Lees snel verder en ontdek de gezondheidsvoordelen van intermittent vasten en hoe je dit in je dagelijkse leven kunt integreren.

Door: Louie Van Nieuwenborgh / 02/15/2021

Waarom vasten? Een wetenschappelijk intermezzo...

Intermittent vasten is intensief en effectief. Studies tonen aan dat vasten je niet alleen helpt om gezond af te vallen, maar ook bescherming biedt tegen diabetes type 2. Eerste onderzoeken suggereren zelfs dat intermittent vasten kankertherapie kan ondersteunen!

Waarom is een periode van niets eten juist zo goed voor je lichaam? Vasten brengt biochemische veranderingen in je lichaam teweeg, wat kan leiden tot een verbeterde suiker- en vetstofwisseling. Zo komen er lichaamseigen stoffen vrij die ontstekingen kunnen tegengaan. Daarom bevelen sommige artsen en wetenschappers therapeutisch vasten ook aan: je kan er namelijk aandoeningen, die veroorzaakt zijn door een slechte levensstijl, mee tegengaan.

Trend of antieke wijsheid?

Door te vasten wordt een metabolisch mechanisme geactiveerd dat ook onze voorouders tijdens het stenen tijdperk ten goede kwam. Destijds stond een uitje naar de supermarkt niet op de agenda: de mens was voedselverzamelaar of jager, en op tijd eten was dus niet altijd voorspelbaar. Als er voedsel in overvloed was, dan aten onze voorouders zoveel mogelijk. In tijden van nood zaten ze uren (of zelfs dagen) zonder eten. Tijdens deze periodes van vasten haalt ons lichaam energie uit reserves in organen en weefsel. Zo kunnen we ook perfect overleven wanneer we wat minder voedsel binnenkrijgen.

Hoe kan ik intermittent vasten?

Wetenschappers ontwikkelden twee modellen waardoor je op een gezonde manier kan vasten:

16:8: deze methode komt je misschien het bekendst voor en is ook het gemakkelijkst te integreren in je dagelijks leven. Tussen de laatste maaltijd van de vorige dag en de eerste maaltijd van de daaropvolgende dag zit 16 uur tijd. Gedurende de 8 uur die je wel eet, mag je alles eten (zolang het voedzaam en gebalanceerd is natuurlijk). Als je bijvoorbeeld na 18.00 uur niets meer eet, dan kan je de volgende ochtend om 10.00 uur opnieuw ontbijten.

5:2: deze manier vereist nog wat meer discipline. Vijf dagen per week mag je normaal eten, maar gedurende twee dagen doe je aan intens vasten. Op deze 2 dagen eet je maximaal 500 kcal. Best extreem dus. Wij raden daarom eerder de 16:8 methode aan om intermittent vasten op een duurzame manier vol te houden.

Kan ik vasten? Wat eet ik het best?

Heb je stofwisselingsstoornissen, ondergewicht of ben je zwanger? Dan is intermittent vasten absoluut geen goed idee. Daarnaast is het handig om van te voren een arts of diëtist te raadplegen. Tijdens de uren waarin je vast mag je niets eten, maar moet je wel voldoende drinken. Let wel dat dit calorievrij moet zijn: van water tot ongezoete thee of een kleine hoeveelheid zwarte koffie. Het goede nieuws is dat je tijdens de periodes dat je wel mag eten, nog steeds kan genieten van lekker eten!

In deze blogpost vind je heel wat culinaire inspiratie om jouw nieuwe levensstijl duurzaam vol te houden met voedzame en lekkere gerechten.

Niet overtuigd door intermittent vasten, maar wil je wel weten hoeveel calorieën je nodig hebt om op je gewicht te blijven? Lees er hier meer over in onze blogpost!